Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

OetingerЕврокомисията не била против „Южен поток“, но да не се прескачат европейските закони

ГБ

Заместник министър-председателят по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел на 20 август.

Основни теми на разговора са били стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти. На срещата са присъствали и представители на Генерална дирекция „Енергетика” на ЕК. Еврокомисарят е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и поканил български експерти за разговори в ЕК с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор „Енергетика”.

Относно проекта „Южен поток” българската страна е потвърдила позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер е приветствал това решение и подчертал отново, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция „Енергетика” за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата са били обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Вицепремиер Захариева е изтъкнала, че ако се стигне до там, страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. Според нея, изграждането на интерконекторната връзка с Гърция ще бъде един от основните ни приоритети. Йотингер е изразил мнение, че до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той уверил нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n