Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес министър Митов ще се поклони пред паметта на избитите от сърбите 8000 босненци в Сребреница

srebrenicaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министърът на външните работи Даниел Митов участва в Десетия ежегоден форум на високо равнище на тема „Нова политика за развитие – към партньорство и обща визия”.

Форумът се провежда от 9 до 11 юли в хърватския град Дубровник, а организатор е Министерството на външните и европейските работи на Република Хърватия. В  тазгодишното издание на инициативата участваха още генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, министър-председателят на Хърватия Зоран Миланович, заместник-председателят на ЕК и отговарящ за Енергийния съюз Марош Шевчович, европейският комисар по международното сътрудничество и развитието Невен Мимица, комисарят по климатичните промени и енергетиката Мигел Ариас Канете, както и  външните министри на голям брой европейски, африкански и азиатски държави, представители на международни организации и финансови институции.

Министър Митов подчерта значението на страни като България, които разполагат с ценен опит и знания от прехода към демокрация и пазарна икономика. По думите му този опит е лесно приложим за страните от Западните Балкани и Черноморския басейн в контекста на тяхната интеграция и асоциация с Европейския съюз. Министър Митов отбеляза готовността на България да подпомага тези държави на партньорска основа. Това е възможно в рамките на българската политика за развитие, основана на европейските ценности и приоритети, сред които са постигане на стабилност, установяване на устойчиво демократично управление, защита на човешките права и налагане на върховенство на закона. 

След края на форума днес Даниел Митов ще вземе участие във възпоменателната церемония в Сребреница. Да припомним, че днес се навършват 20 години от геноцида в този босненски град, когато сърбите хладнокръвно избиха близо 8000 пленени мюсюлмани. 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n