Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това бе една от бойните задачи, отработени на учението „Бриз 2015“

korabiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

По време на ВИП-деня на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015“ във Варненския залив за първи път беше изпълнена операция по спасяването на оцелели хора от принудително приводнил се самолет на море.

Гостите наблюдаваха още изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, доставяне на товар на борда на кораб от вертолет и други действия от динамичния показ.

В националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015“ участват около 30 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три фрегати от Първа постоянна група кораби на НАТО и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

В отговор на журналистически въпроси министър Ненчев заяви, че придобиването на многоцелеви кораб за българските Военноморски сили ще бъде разглеждано с особено внимание. Той изрази надежда, че до края на годината Програмата за развитие на отбранителните способности ще бъде приета от Народното събрание. „Вярвам, че политическите сили ще удържат на думата си и ще спазят поетите ангажименти на последния Консултативен съвет по национална сигурност към президента, където ясно се споразумяхме бюджетът за следващата година да бъде 1,35% от БВП“, каза още министърът на отбраната.

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n