Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу трите жени

bebeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу три участнички в организирана престъпна група, създадена с цел продажби на новородени бебета от български гражданки на български граждани, заобикаляйки законовата процедура по придобиване на родителски права. Обвиняема за 4 престъпления, в т.ч. като ръководителка на групата, е Цветелина Стоянова - управител на „Маркетлинкс“ ООД - София и маркетингов специалист за сдружение „Надежда за нас 2008”. Като участнички в групата са привлечени Снежина Спасова – адвокат в Софийска адвокатска колегия и Тотка Георгиева, хигиенист в частна детска градина “Веселата къща“.

Според обвинителния акт престъпната схема е била замислена и наложена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова. Сдружението „Надежда за нас 2008”, в което участвала като маркетингов специалист, подпомагало младежи от уязвими групи и израснали в домове. Посредством дейността си в него и с помощта на Тотка Георгиева (самата тя израсла в дом и приета от Стоянова да живее в жилището й) ръководителката на групата намирала бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си, най-вече заради липса на финансови възможности. Уговаряла бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане от български семейства, готови да им заплатят за това между 6000 и 10 000 лева. След като мотивирали жените да продадат децата си, Стоянова и Георгиева ги прибрали в дома си в София, където им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането. Всичко това финансирали кандидатите за родителски права.

Снежина Спасова, като адвокат с опит в областта на  осиновяванията, намирала от своя страна български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване. Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването. След изписването на родилката от болничното заведение Стоянова предавала детето на „новите родители“ и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

Участничките в престъпната група са разкрити и задържани от агенти на ДАНС на 30 юли 2014 г. преди да довършат третия си опит за незаконно осиновяване. По делото са използвани специални разузнавателни средства.

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n