Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ефектна снимка на бронзовата глава е качена и в сайта на американския музей „Пол Гети“

sevtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

   След като бе видяна и оценена от няколко милиона посетители от цял свят в Лувъра по време на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт III предизвика истински фурор и продължава да се радва на изключителен интерес и в престижния американски музей „Пол Гети”.

Както е известно, безценният ни артефакт, открит край Казанлък от българския археолог Георги Китов (1943-2008), от 28 юли е изложен сред експонатите на изложбата "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", която ще гостува в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис до 1 ноември 2015 г.

   Бронзовата глава на Севт III - истински шедьовър и чудо на античното изкуство, впечатли силно и обикновено високомерния британския вестник "Гардиън". Престижното издание публикува само преди броени дни голяма рецензия за наскоро откритата забележителна изложба в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис. В публикацията на "Гардиън" – "Власт и патос – една неповторима възможност за поглед върху бронзовите скулптури от елинистичния свят", се отбелязва, че забележителната гостуваща експозиция в музея „Пол Гети” включва антични съкровища и артефакти от общо 34 музея от 12 cтрани, които никога до момента не са били показвани на публиката събрани заедно на едно място. В обширната рецензия на "Гардиън" за изложбата в американския музей -

http://www.theguardian.com/artanddesign/2015/aug/01/power-and-pathos-greece-hellenistic-bronze-sculpture-getty-center  се отделя специално внимание и на бронзовата глава на тракийския владетел Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН. В статията в "Гардиън" се припомня, че древната бронзова глава на одриския владетел е била открита в България през 2004 г. Авторът на рецензията в британското издание не крие и възторга си от таланта и уменията на древния скулптор, който е излял и изработил буквално като жив от бронз тракийския владетел с огромната му брада и къдрава коса. В публикацията на "Гардиън" се отбелязва също така и силното въздействие на много изразителните очи на Севт Трети - неговият пронизващ поглед не оставя никого равнодушен.

   Безценният ни артефакт ще продължава да радва и впечатлява многобройните посетители в прочутия американски музей още два месеца и половина – бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети е сред акцентите в една наистина уникална експозиция редом с общо 50 великолепни бронзови статуи от античността. Ефектна снимка на бронзовата глава на тракийския цар е качена и на официалния сайт на музея „Пол Гети” - http://www.getty.edu/art/exhibitions/power_pathos/  

 

   

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n