Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Най-вероятно са загинали над 10 работници

101ГБ

Сигнал за инцидент в оръжейния завод "Миджур" край село Горни Лом, Видинско, е получен на тел.112 в 17.05 часа. Предприятието произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната.

Натам пътуват и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на Противопожарна служба Николай Николов. Уведомена е Инспекцията по труда. По непотвърдена информация, пострадали са поне две работнички, като най-вероятно става въпрос за инцидент при утилизация на стари боеприпаси.

Няма опасност за жителите на село Горни Лом, което отстои на 2-3 км от мястото на експлозията. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.

Взривовете са честа практика в частната барутна фабрика. През 2010 година при експлозия на близо 10 тона амонит бяха ранени четирима работници в "Миджур". А две години преди това на работното си място загива един шлосер, а една работничка бе ранена. Според запознати, преди две седмици в предприятието е имало проверка от Охрана на труда и са били издадени предписания за безопасната работа. 

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n