Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Догодина ще се заделят 1,5% от БВП за отбрана, до 2020 военният бюджет трябва да стигне до 2 %

samoletГБ

Правителството одобри Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“ като дългосрочна стратегия за модернизация на Въоръжените сили. Документът дава насоки за постигане на реални способности на Въоръжените сили за период от 6 до 10 години за гарантиране на националната сигурност в рамките на колективната отбрана на НАТО и на общата европейска отбрана.  С Националната програма се предлага съгласие за нарастване на разходите за отбрана в следващите 6 години за достигане на ниво от 2% от БВП, като поне 20 на сто от тях да бъдат инвестиции в способности. За гарантиране на реална сигурност е необходимо още през 2015 г. разходите за отбрана да достигнат 1,5% от БВП, като всяка следваща година се увеличават с 0,1% до 2020 г.

С документа се предвижда създаване на нов целеви държавен фонд „Интелигентна отбрана“ за превъоръжаване. Предвижда се фондът да се финансира основно с приходите от ефективно управление и реализация на излишна движима и недвижима собственост с отпаднала необходимост за армията. Фондът ще има за цел осигуряване на допълнителни средства за финансиране на приоритетни инвестиционни проекти. 

Предлага се и създаване на отбранителен клъстер от предприятия, институти и търговски дружества за поддръжка на изпълнението на Националната програма, като ще се работи за развитие на иновационен капацитет по програми на НАТО и ЕС.  В Програмата са заложени основните инвестиционни проекти за превъоръжаване на Въоръжените сили по приоритети. Сред тях са придобиването на нов тип основен многофункционален боен самолет и интегрирана логистична поддръжка; модернизация на фрегати клас E-71; изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади, включително придобиване на нова бойна бронирана машина; придобиване на четири до шест броя трикоординатни радара за създаване на основно радарно покритие; придобиване на нов тип модулен патрулен кораб; технически системи за водене на стратегическо разузнаване; кибернетична защита и други.

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n