Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Пускат бронирана машина със спасители, термокамери не показват признаци на живот

ValeriГБ

Над терена на взривилата се снощи барутна фабрика „Миджур” край Горни Лом е  прелетял безпилотен самолет, който е направил снимки на терена. Взето е решение в района на инцидента да влезе специализиран екип, оборудван с бронирана техника. В Монтана е установен един от работниците, за когото се смяташе, че е бил на смяна в завода.

Това обясни вътрешният министър Йордан Бакалов от мястото на инцидента. По думите му предстои да се уточнят точните количества възпламенили се взривни вещества. Той припомни, че на 15 септември на завода е била извършена проверка от служба КОС към МВР, при която са констатирани нарушения, свързани с неправилно съхранение на боеприпаси и занижен контрол при спазване на технологията на работа, издадени са актове и предписания.
От вчера психолози са в село Горни Лом и оказват помощ на роднините и близките на работниците, посочи главният секретар на МВР. Той уточни, че предстоят огледи и анализ на веществените доказателства за установяване точния брой на жертвите на инцидента. Към момента не са засечени признаци на живот в района, който се наблюдава с термовизионни камери. Светлозар Лазаров поясни, че първата стъпка, която ще бъде предприета след съгласуване с ангажираните институции, ще бъде въвеждането на специализирана техника на Министерството на отбраната.

Завод "Миджур" край видинското село Горни Лом е собственост на фирма "Миджур 99". Мажоритарен собственик е Валери Митков. Той участва в управлението на още седем фирми, сред които и "Видекс" АД, показва проверка на в-к "Новинар" в регистрите ДАКСИ. Фирмата се занимава с разработване и производство на взривни материали и разснарядяване на боеприпаси. Валери Митков е съдружник на Христо Ковачки в мини "Чукурово" чрез фирма "Видекс" АД, показва информационният регистър. Митков участва в управлението и на "Винарна Лопушна", "Лопушна енержи", "Нитробалкан", Сдружение на взривните инженери в България, Национална асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност, и "Видекс Армс". Освен това, В. Митков е професор и преподава в Минно-геоложкия институт. От миналата година е избран за Велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и признати зидари в България – каквото и да означава това. Местните жители на с. Горни Лом го спрягат за близък приятел на президента Първанов. 

---

Бел. ред. На снимката е Валери Митков, пред карта с масонски символи.

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n