Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Закопчаха 31 българи, които крали пари на вложители от Далечния Изток и Латинска Америка

DANSГБ

ДАНС, Апелативната специализирана прокуратура и Отделът за Източна Европа (UDEV) в Централното звено в Мадрид на Националната криминална полиция на Испания, работещи в тясно сътрудничество с Европейския киберцентър (EC3) на Европол в Хага, проведоха мащабна операция под кодовото наименование „Империум” на територията на България и Испания. Разбита бе голяма организирана престъпна група, занимаваща се със злоупотреби с платежни инструменти. 

Координираната акция се e провела преди два дни на територията на областите София, Пловдив, Бургас и Силистра в България и в град Малага, Испания и е приключила с 31 ареста (26 от които в България и 5 в Испания). Извършени са 38 претърсвания в България и 2 претърсвания в Испания.

Разкрити са 8 специализирани работилници, 2 от които изключително модерни и комплексни. Намерени и иззети са хиляди микро-камери, четци за платежни карти, микроелементи и електроника, както и огромни количества бели пластики. По време на операцията е намерено и оборудване за 3D-принтиране, с което се произвеждат пластмасовите детайли, които трябва да се инсталират за компрометиране на банкомати и POS-терминали. Иззети са стотици готови за използване банкови карти. Операцията е проведена от българските и испанските власти чрез координационни центрове в София и Мадрид. Експертите от Европейския киберцентър са присъствали с мобилни офиси, с цел директен контакт с базите-данни на Европол за координация и обмяна на информация в реално време. Всички претърсвания и арести са извършени едновременно.

Установено е, че престъпната група е извършвала дейността си като е събирала финансови данни от компрометирани банкомати и ПОС-терминали на различни места в Европа. Те са били използвани за изготвяне на карти-дубликати за теглене на суми от страни в Далечния изток и Латинска Америка.

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n