Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

staricaДимитър НЯГОЛОВ

На литургия под наслов „За старите и мъдрите“ на първи октомври, Международния ден на възрастните хора, папа Франциск заяви, че изоставянето и небрежното отношение към възрастните хора е СКРИТА ЕВТАНАЗИЯ, а насилието срещу тях е толкова нехуманно, колкото и насилието над децата.

На този ден трябва да отдаваме почитта си към хората от третата възраст с благодарност за приноса им към обществото.

Евтаназия в превод от старогръцки означава добра, красива смърт.  Или отнемане живота на тежко и безнадежно болните, за да се прекъснат техните мъки и страдания по изрична тяхна молба. Но евтаназията противоречи на хуманизма, обезсмисля усилията на медицината за съхраняване здравето и живота на хората и е в разрез с християнските принципи, затова е забранена със закон.

За съжаление, в нашата страна СКРИТАТА ЕВТАНАЗИЯ е повсеместно разпространена, без това да тревожи ни най-малко поети, социолози, философи и политици. Вгледайте се в ежедневието на което и да е българско село, на по-малките и по-големите градове, пък и в столицата. По улиците ще срещнете стари хора, от чийто вид ще се ужасите. Те са лошо облечени, мръсни, окаяни, в очите им има смрасяващо отчаяние и безпомощност, а лицата им са намръщени, сърдити, тревожни, лишени завинаги от уникалното човешко достойнство – УСМИВКАТА. Ниските пенсии, несигурното здравеопазване и смешното социално подпомагане смачкват и малкото им останало самоуважение. Бедни и унижени, те чакат с трепет, седнали в селата на грубо сковани пейки пред къщите, а в градовете, скрити срамежливо зад пердетата в студените панелни апартаменти, своите деца и внуци да се завърнат от чужбина. Някои от близките се завръщат твърде късно, пристигат задъхани и също толкова отчаяни и обезверени, за да изпратят родителите си в онзи, по-хубавия свят.

Евтаназията се разстила из нашата страна вече двайсет и пет години като мазно петно. Тя унищожава бавно, тихо и неусетно (ах, колко добра, красива смърт!) нормалната, според европейските стандарти, политическа система. Извратени и купени са изборите, неработещи са парламентът, министерствата и агенциите, смълчани и бездействащи са полицията, прокуратурата и съдилищата. Всички вкупом са участници в смълчаната евтаназия. Училищата и университетите бълват полуграмотни, невъзпитани и арогантни специалисти. Навсякъде са плъпнали мошеници, изнудвачи, далавераджии, за които няма сила да спре тяхното издевателстване над нормалните хора. С необяснима извратеност се извършва гигантска последователна евтаназия на цялата държава. Всичко се изпепелява. Над села и градове се стеле мръсна, задушлива мъгла, над която от луксозните къщи, замъци и яхти се носи ехидният кикот на онези десет, петнайсет или двайсет хиляди богаташи, ограбили безмилостно и безнаказано своя народ.

И нека както папа Франциск порица отношението към старите хора, така и нашите висши клирици да издигнат глас, в името на православната ни вяра, за съчувствие и защита на милионите българи, подложени на скрита евтаназия, глас за спиране на евтаназията на нещастната ни държава!

                                                         

             

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n