Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес се състоя Индустриален форум, свикан от МО

1ГБ

"България ще има пълната ни подкрепа по прилагането на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020“, това заяви Хайнрих Браус, помощник-генерален секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране по време на срещата с министъра на отбраната Велизар Шаламанов. Те разговаряха в рамките на Индустриалния форум, организиран от Министерството на отбраната, който събра днес в Бояна близо 100 фирми от отбранителната индустрия на България, академичните среди и представители на агенциите на НАТО.


„Българските фирми обаче трябва да бъдат много активни, за да успеят“, каза Рини Хуус, зам.-директор на Европейската агенциа по отбрана. Според него е огромна грешка, че оръжейните компании и ангажираните в изследвания в сигурността смятат, че европейските фондове не са за тях.
„Опитваме се да насърчим индустрията да отиде на европейския пазар, защото той е огромен и се състои от държави, които заявиха, че ще увеличават разходите си за отбрана“, заяви и министър Шаламанов.
„България има амбицията да стане водеща нация в доверителен фонд за медицинска помощ на ранените украински войници“. Това обяви министър Шаламанов при срещата си с Робърт Смит, заместник-директор на дирекция „Доставки и защита на конкуренцията“ в агенцията на НАТО по поддръжка (NSPA). Той подчерта, че страната ни има традиции във военната медицина и разполага с добри военни болници и центрове за рехабилитация. 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n