Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Време е у нас да се създаде Културна полиция

monetiГБ

На официална церемония днес в Националния исторически музей (НИМ) председателят на ДАНС Владимир Писанчев, директорът на НИМ проф. д-р Божидар Димитров и заместник-министърът на културата Виктор Стоянов представиха за първи път пред представители на медиите културни ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към корпуса на карабинерите на Италия. Това са близо 600 монети от различни епохи, които вече са част от колекциите на Националния исторически музей.

„Сред монетите има и такива от времената на Александър Велики и Филип II Македонски, като прави впечатление, че всички тези монети са и много добре запазени, те са с изключително високо качество”, подчерта проф. Димитров.
Владимир Писанчев отбеляза също, че в резултат на успешната работата на специализираното звено в ДАНС, от 2013 г. до настоящия момент от САЩ и Италия на българската държава са върнати над 5000 броя изключително ценни антики, които са били предмет на незаконен трафик. Според експерти и нумизмати, стойността на спасените и предоставени сега на НИМ антични сребърни и медни монети надвишава 200 000 евро.

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n