Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Киев намали двойно тарифата за пренос на газ през своята територия

gasГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В края на годината Киев обяви решението си рязко да намали тарифата за пренос на руски природен газ през Украйна. Намаление на тарифи с почти 50% или два пъти не е просто

корекция на цена, а послание, което трябва да бъде разчетено. Първата предполагаема „жертва“ на тази новина, ще бъде прогнозата за приходите от транзитни такси в бизнес плана на проектите за заобикаляне на Украйна. Бизнес логиката никога не е била водеща, но този път ще „увисне“ с още по-страшна сила, ако се понижат очакванията за финансови постъпления до конкурентни равнища на украинските тарифи. Икономическият бе основния аргумент, който Меркел и Путин използваха за да убедят свои и чужди, че „Северен поток“ е „просто бизнес“.

Преките разходи по него се оценяват под 10 милиарда долара. С отчитане на допълнителните средства, изразходвани по трасето от газовите находища през преносната инфраструктура на руска територия, то цената се изстрелва в орбитата над 40 милиарда долара! В допълнение, цената на Южен – Турски поток вече е нараснала до 23 милиарда долара, след като към 17-те милиарда долара, изразходвани досега, се добавят още 6 милиарда за втората линия и нова наземна инфраструктура в Турция и Балканите. Така цената на заобикалянето на Украйна от страна на Русия се е повишила до

главозамайващите

60 милиарда долара,

което е равно на годишните приходи от продажби на газ на Газпром в добри години.

Единствената утеха на „Газпром“ в тези дни може да дойде от уверенията на правителствата на България, Сърбия и Унгария, че модернизацията на техните газопреносни системи, за да могат да се пренасят допълнителни количества руски природен газ от Турски поток-2, ще бъде финансирана от държавните им енергийни компании. Нито България, нито Сърбия, още по-малко Унгария, обаче, могат да си позволят да продължат под някаква форма със сегашните субсидирани цени на транзит за Газпром. В допълнение кредитите, които съответните държавни компании трябва да вземат, изискват дългосрочни договори за транзит и гарантирани приходи.

Новите тарифи, които Киев обяви, значително ще ограничат шансовете за търговско финансиране на посочените проекти на Газпром. Само по себе си това едва ли може да представлява непреодолимо препятствие, доколкото Газпром отдавна е принуден да ги финансира от собствения си паричен поток. Но тази нова реалност ще постави под съмнение финансирането през европейски банки и кредитни институции на всички проекти, свързани с него и финансирани от трети страни.

В крайна сметка, едно нещо е сигурно - ако драстичното намаление на тарифите от Украйна не бъде последвано от разделяне на Нафтогаз,

от всеобхватна стратегия на Украйна,

подкрепена от ЕС и САЩ, която да позволи прехвърлянето на доставките по договорите за покупка на руски газ към украинско-руската граница, ако канцлерът Меркел и Германия не спрат да играят заедно с Кремъл, като заблуждават всички около себе си, че са загрижени за интересите и съдбата на Украйна, докато си затварят очите за агресията и насилието, рязко съкратените тарифи за транзита ще облагодетелстват само Газпром, разширявайки контрола на Кремъл над икономиката на Украйна.

Успехът на двата проекта за „обходните потоци“, както предупреждават много политици и експерти по Русия, може да развърже ръцете на президента Путин и да вдигне градусите на хибридната война срещу ЕС и НАТО, като блокира реакциите им към кримски сценарии спрямо Украйна и Беларус.

---------------------------------------------

Бел. ред. Текстът е по материали на Илиян Василев от „България аналитика“

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n