Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Пловдивчани кръстиха улица и откриха барелеф на президента Удроу Уилсън

wilГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Барелеф на американския президент Удроу Уилсън беше открит на входа на сградата на Тракийското дружество „Войвода Руси Славов“ в Пловдив в навечерието на Великден.

На събитието присъстваха посланикът на САЩ - Ерик Рубин, кметът на града Иван Тотев и ген. Нонка Матова, председател на дружеството, много тракийци.

"Пловдив дава голямо значение на този американски президент с наименуване на улица на негово име. С откриването на негов барелеф още веднъж отдаваме почит на човека, който оставя голяма следа в историята на България, който защитава териториалната ѝ цялост при подписването на Ньойския мирен договор", заяви Иван Тотев.

Специално за случая бе организирана и дискусионна кръгла маса за „Ролята на президента Уилсън за бъдещето на България съобразно Ньойския мирен договор”.

Двадесет и осмият президент на САЩ / 1913-1921 г./ Удроу Уилсън ще бъде запомнен с това, че след края на Първата световна война, се опитва да защити границите на победените държави и да постигне справедлив мир в света. Той е убеден пацифист и като такъв още преди края на войната започва да призовава тя да приключи по такъв начин, че победителите да не изпият кръвта на победените. Неговите призиви предизвикват искри на надежда у загубилите войната и досада у победителите.

Удроу Уилсън категорично се противопоставя на това България да бъде жестоко наказана. Гръцкият премиер - Елефтериос Венизелос, чиито дивизии са разгромени от българската войска при Дойран, като премиер на страна-победител има план, с който държавата му да направи решителна крачка към мечтаното възстановяване на Византия под гръцки скиптър. Той предлага България да бъде унищожена като държава, а територията ѝ да бъде поделена между победителките: Гърция, Кралство на сърби, хървати и словенци (бъдещата Югославия) и Румъния.

Френският премиер Клемансо приема този план и го предлага за одобрение. Съпротива не се е очаквала от никого. Венизелос очаквал неговият план да бъде одобрен и от президента Уилсън. Неговата реакция, обаче, е различна. На предложението на Венизелос, Уилсън заявява: "По-скоро ще напусна конференцията и Париж, отколкото да се съглася на подялбата на един народ със самостоятелна държава и минало".

Американската делегация, водена от президента категорично не приема плана на Ванизелос и идеята една държава да изчезне от лицето на земята. Уилсън предлага програма за справедлив и траен мир в Европа. Възмутен от налаганата късогледа и отмъстителна политика на европейските си съюзници от Антантата спрямо победените във войната държави от Централните сили, той напуска конференцията и се завръща в САЩ. За своята упорита борба за справедлив и траен мир Уилсън е удостоен през 1920 г. с Нобелова награда.

Категоричността на американската декларация е шамар в лицето на съседите ни и техния съюзник - френския премиер. Планът „Венизелос" рухва. Така Уилсън на практика спасява съществуването на България като държава. А българската признателност тепърва трябва да бъде изразена по един достоен начин.

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n