Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Патрон на началното школо в Ловеч ще са светите Седмочисленици

sedГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Голямата новина – първото за България частно православно училище ще отвори врати в Ловеч. За предстоящата 2019/2020 учебна година започва прием на първокласници и деца от полудневна подготвителна група в Частното начално училище „Св. Седмочисленици“.

Учебното заведение е под егидата на Българската православна църква, в частност на Ловчанска епархия, и започва работа с благословението на нейния архиерей Ловчанския митрополит Гавриил.

Юридическият собственик и ръководен орган е Сдружението на учителите християни от Ловеч. В него членуват по убеждения повече от 10 действащи педагози и възпитатели православни християни от града. В училището децата ще изучават всички общообразователни предмети, но преподавателите ще се стремят освен знания преди всичко да вложат и развият в тях: любов, мироглед, отговорност, съпричастност в доброто, отбягване на злото и други непреходни християнски ценности, характерни за душевността и бита на нашия православен български народ. Следобед се осигурява занималня и свободни занимания по интереси. Гарантира се оценка на индивидуалните способности и интереси и участие в различни проекти. Всичко това със съгласието, разбирането, помощта и активността на родителите. Класовете ще са по-малки (12-15 деца), като по този начин ще се даде възможност за повече внимание към всеки ученик.

Създателите на „Св. Седмочисленици“ са вдъхновени от примера и опита на подобни училища в Русия и Гърция, чиито възпитаници показват качествено различно поведение и усвояване на знания спрямо връстниците си от общите училища. Предвижда се след обсъждане с родителите избиране и изработка на униформа.

Училището разполага с тих и спокоен двор, спортна площадка и салон. За децата от отдалечените квартали ще бъде осигурен ежедневен безплатен транспорт. Основната част от бюджета на училището ще е от държавната субсидия за всеки учащ. Родителите ще участват със съфинансиране в размер от 50 лева месечно (психологически праг). Родители с ниски доходи ще бъдат освободени от такса. Недостигащите парични средства ще се осигуряват от Ловчанска света митрополия и дарители.

Създателите на частното училище канят заинтересованите родители на 9. май от 17:00 ч. до 19:00 ч. в училището на бул. „България“1 в Ловеч за да се запознаят на място с обстановката и екипа.

За контакти: г-жа Иванка Хинкова, учител 1 клас, тел. 0885 417221; о. Любомир Казашки, член на Сдружението, тел. 0888 718279; о. Михаил Ковачев, член на Сдружението, тел. 0888 286937.

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n