Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Улусой днес се изхвърли с искане за въвеждане на турския като официален език у нас

uluГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разпореди посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой да бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение

за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит, заявиха от МВнР и добавят: В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ще поиска посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации и добави, че не му е работа да дава съвети.

„Призовавам всички кандидати от листите за ЕП, както и техните партии, да декларират, че ще противопоставят срещу членството на Турция в ЕС!“ Това пък се казва в категоричната позиция на водача на листата на ВМРО Ангел Джамбазки по повод изказване на турския посланик Хасан Улусой в Кърджали за признаването и въвеждането на турския език като официален за изучаване в България. Думите на посланика идват като продължение на вчерашното изказване на Ердоган за нуждата от членството на Турция в ЕС.

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n