Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За ограничаване на абортите по желание бременните момичета трябва да минават през специална комисия

babyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

След като миналия месец Законодателното събрание на щата Джорджия забрани прекъсване на бременността, ако лекарят установи, че плодът има сърдечна дейност,

днес и друг щат направи решителна крачка в тази посока. Американският щат Алабама прие законопроект, който забранява тотално абортите по желание. Единствено се прави изключение, ако е застрашен животът на майката.

Сенатът на щата Алабама одобри закона с 25 гласа „за“ срещу 6 против. По време на дебатите законодатели отхвърлиха предложението да могат да се правят изключения при случаите на изнасилване или кръвосмешение. Законът предвижда тежки наказания за лекарите. До 10 години затвор за медицинско лице, което се опита да направи аборт, и до 99 години зад решетки, ако процедурата е била успешна. Законът пощадява жените, които не подлежат на наказателна отговорност.

За да влезе в сила, новият закон трябва да получи първо подписа на губернатора на щата Алабама Кей Айви, която подкрепя мярката. Привържениците на закона очакват той да бъде блокиран от федералния съд и така крайната дума да е Върховния съд, където доминират консервативните магистрати. Алабама е 16 щат, който въвежда промени в закона за абортите.

В България абортите по желание са легализирани по време на комунистическия режим. От 1956 година досега чрез аборти у нас са убити близо 7 000 000 неродени деца. И ако някой се пита – Защо в България нещата не вървят наникъде и демографската катастрофа наднича през прозореца? – може да си отговори сам. Защото всяко убийство ражда смърт.

Какво можем да направим у нас? В настоящия момент не е реалистично да мечтаем за нов закон, като този в Алабама. Но вицепремиерът, отговарящ за демографията, може да поработи в тази посока – да се създадат специални комисии от лекар, психолог, социален работник и свещеник, през които да минават бременните момичета, пожелали аборт. Понякога е нужна съвсем малка подкрепа, за да бъде спасен един крехък човешки живот.

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n