Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Правителството на Австрия падна заради продажни политици

avstrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка на коалиционното си правителство и обяви нови избори вчера, след като скрита камера взе главата на

крайнодесния му заместник, коментира АФП. В петък две медии съобщиха, че вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе е обещал спечелването на обществени поръчки в замяна на помощ за кампанията си на мним руски олигарх, когото среща на остров Ибиса няколко месеца преди парламентарните избори в Австрия през 2017 г. В петък германските Der Spiegel и Sueddeutsche Zeitung публикуваха скрити камери на срещата, провела се в луксозна вила в Ибиса.

49-годишният Щрахе обяви оставката си по-рано в събота, заявявайки, че е “жертва на целенасочена политическа атака”, която е използвала незаконни средства, за да го хване.

На записите се виждат Щрахе и лидерът на парламентарната му група Йохан Гуденус, които разговарят с жена, за която смятат, че е племенница на руски олигарх, за това как тя може да инвестира в Австрия. В записите жената казва, че специално иска да придобие контрол върху най-големия таблоид в страната – Krone Zeitung.

Щрахе предлага новите собственици да направят промени сред служителите и да използват вестника, за да помогнат на партията му в предизборната си кампания. Той продължава и казва, че тогава жената ще може да получи достъп до обществените поръчки. Във видеото Щрахе също намеква за възможните начини да бъдат направени политически дарения на фондация, свързана с Партията на свободата, а не директно на партията, очевидно, за да се избегне контрол от страна на закона.

Германският канцлер Ангела Меркел реагира на скандала, като предупреди за опасностите от крайнодесните политици, които се продават.

“Ние се сблъскваме с течения … които искат да унищожат Европа на нашите ценности и ние трябва решително да се противопоставим на това”, каза Меркел.

Предполагаемата връзка с Русия в последния скандал е особено неудобна, тъй като Партията на свободата има споразумение за сътрудничество с партията Единна Русия на президента Владимир Путин. Възприемането на близостта с Русия беше подпомогнато и от самия Путин, който присъства миналото лято на сватбата на външния министър Карин Кнайсл, номинирана от Партията на свободата.

-------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n