Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Според някои историци – хан Кубрат е основател на нашата България

pruГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Два от най-емблематичните за българската история предмети – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на

получилия патрицианско достойнство - хан Кубрат, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург, са временно експонирани в Националната галерия /Двореца/ в София. Гостуването на тези безценни артефакти става в рамките на Дните на Ермитажа, един от най-богатите световни музеи.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. Като количество – това са 25 килограма злато и 50 килограма сребро. От 1914 година съкровището се пази в "Ермитажа". В съкровището има не един, а четири меча, но най-впечатляващ е този, който е дар от византийския император.

През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки съкровището като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период от време (най-ранните находки се датират през първите години на третата четвърт на VII в.).

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработените и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.

Сред българските учени историци има и такива като д-р Петър Николов-Зиков /понастоящем зам.-министър в МОН/, които определят хан Кубрат като действителния родоначалник на нашата държава, известна като Дунавска България.

 

mech

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n