Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Пристигна първият танкер с 90 млн. куб. метра американски втечнен газ

taГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуса е пристигнал първият танкер с 90 млн. куб. метра американски втечнен газ за България. Това съобщи

министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Днес, 1. юни, разтоварването му е започнало. Доставчик на суровината е холандската компания „Колмар“, която бе сред участниците в първия организиран от „Булгаргаз“ търг за алтернативни на руския доставчик „Газпром“ доставки на природен газ. Той беше спечелен от гръцката ДЕПА. Но от „Колмар“ са предложили по-късно на „Булгаргаз“ да купи други количества на по-ниски от на ДЕПА цени и това било прието от газовата компания.

„Тези 90 млн. куб. метра газ са произведени от американската компания „Чениър” и са по договор за внос за второто тримесечие на годината. През третото тримесечие фирмата Колмар ще достави приблизително 50 млн. куб. метра втечнен природен газ, произведени от „Бритиш Петролиум”, обясни министър Петкова.

„Проведохме открит и прозрачен търг, съобразен с техническите ни възможности за внос. Получихме три оферти, и трите с по-ниска цена от сега купуваните. Чрез тях осигурихме приблизително 144 млн. куб. метра, които сега се нагнетяват в хранилището в Чирен. Новата по-ниска доставна цена българският потребител ще бъде усетена през следващата зима“, твърди Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

-------------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на „Свободна Европа“

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax