Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Окончателната цена за осемте бойни машини е фиксирана на 1,196 млрд долара

samoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министерският съвет даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора – за доставката на изтребителите Ф-16 Блок 70, за

боеприпаси, за ракетите въздух-въздух и за доставка на система за наблюдение и управление. Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов след заседанието на МС. Вчера правителството одобри доклад относно преговорите по изпълнение на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. Министерският съвет прие доклада на министрите на отбраната, външните работи, финансите и икономиката относно проведени консултации и преговори с американската страна по изпълнение на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“.

В резултат на проведените консултации с американската страна, на България са предложени четири оферти, отнасящи се до самолетите, въоръжението и свързаното оборудване и системи, които са проекти на международни договори със страни Правителствата на двете държави. Към тях е направено предложение за сключване на споразумение за индустриално сътрудничество между водещия доставчик от американска страна и Министерство на икономиката на България.

Стойността на четирите договора се определя на около 1,196 млрд долара. "Локхийд Мартин" приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това се посочва в изявление от компанията. „Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, „Локхийд Мартин“ и българската индустрия и академичната общност“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax