Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Тодор Живков пръв предлага военна интервенция в Чехословакия

cheГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Пражката пролет е период на политическа либерализация в Чехословакия. Започва на 5. януари 1968 и продължава до 20. август същата година. От средата на 60-те години

в страната започва все по-често да се долавя недоволството от съществуващия режим. Започват реформи вътре в самата Чехословашка комунистическа партия, които довеждат до избирането на Александър Дубчек за лидер на партията. Реформите на Дубчек са дълъг политически процес, които сам той нарича социализъм с човешко лице. Тези реформи не са напълно отхвърляне на стария режим както в Унгария (Унгарското въстание), а имат широката поддръжка на обществото, включително и на работническата класа. Но ръководителите в Кремъл смятат провежданите реформи в Чехословакия като отхвърляне на тяхната хегемония над страната и като заплаха за целия Източен блок и за сигурността на самия Съветски съюз.

И така, през нощта на 20. срещу 21. август войските на СССР и още четири държави (България, Полша, Унгария и Германска демократична република – ГДР) съюзници от Организацията на Варшавския договор нахлуват на територията на Чехословакия. Провежда се т.нар. Операция „Дунав“ (Операция „Дунай“). Според официалните съветски власти, войските им са „повикани“ от чехословашките комунисти, които са потърсили братска помощ против контрареволюцията. В окупацията участват от 5 до 7 000 съветски танка и от 300 000 до 600 000 войници.

Над 100 души губят живота си по време на нашествието. Александър Дубчек призовава народа да не дава отпор. По време на окупацията той е заловен и изпратен в Москва заедно с още няколко свои съратници, където е принуден да подпише протокол, признаващ инвазията в Чехословакия.

България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет – с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 година. България участва в потушаването на Пражката пролет с два мотострелкови полка и един танков батальон и дава една жертва. Трима български студенти по това време измиват лицето на българската общественост, разпространявайки позиви срещу нашето участие в комунистическата окупация. От тях днес е жив само историкът Александър Димитров.

----------------------------------

На снимката: Надпис на чешки език върху паметника на съветската армия в София: "България се извинява"

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax