Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Данните сочат, че става дума за самовзривяване на крилата хиперзвукова ракета „Буревестник“

rakeМихаил БУШУЕВ

На 8. август при експлозия на полигон в закритата зона край Северодвинск в северната част на Русия загинаха петима учени и двама военни. Повече подробности не са известни.

Американски експерти от калифорнийския Център за изследвания в областта на разоръжаването "Джеймс Мартин" предполагат, че става дума за неуспешно изпитание на крилата ракета от типа "Буревестник". Експертите от "Джеймс Мартин" са сред първите извън Русия, констатирали повишена радиоактивност след експлозията в началото на август.

В Туитър американският президент Доналд Тръмп написа за "неуспешно ракетно изпитание в Русия". Заради експлозията на руската "Skyfall" (под това кодово име в НАТО обозначават руските крилати ракети) хората в непосредствена близост и по-надалеч били много загрижени.

Изпробват новото оръжие на Путин

"Буревестник" бе представен за първи път през март 2018 от руския президент Владимир Путин. Но Москва и до момента не е съобщила каква точна е била ракетата, чиято боеспособност е била изпробвана в района на Архангелск. Държавната агенция за атомна енергия Росатом заяви единствено, че е било проведено изпитание на "експериментален ракетен двигател с изотопен източник на енергия".

Някои руски държавни медии от своя страна съобщават, че е бил направен тест с радиоизотопен термоелектрически генератор (РТГ), наричан още "атомна батерия". Само че - както посочват американските експерти - подобна система не може да освободи толкова много радиоактивна енергия, колкото "Буревестник".

Експертите от САЩ твърдят, че имат доказателство за това, че руснаците са провели несполучлив тест с крилата ракета. Те посочват, че полигонът край село Ньонокса е бил модернизиран едва през 2018-а. А преди това е бил в "много лошо състояние". Ан Пелегрино от Центъра "Джеймс Мартин" казва, че в процеса на модернизацията са били инсталирани нови подвижни контейнери за защита от радиацията.

Експертката посочва, че нейни колеги са виждали такива релсови конструкции на снимки и от два други полигона за изпитания на "Буревестник": на стартовата площадка в Панково на остров Новая земля в Северния ледовит океан и на полигона Капустин Яр в района на Астрахан.

Какво показват сателитните снимки?

Пелегрино казва, че с помощта на сателитни снимки е било установено, че след изпитанията на Новая земля руските военни са се изнесли от там. Първоначално американците не са знаели къде ще се провеждат следващите изпитания. "Този момент изцяло го проспахме", признава експертката. Но при прегледа на сателитните снимки от полигона Ньонокса специалистите веднага открили наличието на съоръженията, необходими за изпитанията на ракетата "Буревестник". "По-късно установихме, че изпитанията навярно не са били направени на сушата, а на плаваща платформа, недалеч от брега", отбелязва Пелегрино.

Бившият морски офицер Александър Никитин казва пред Дойче Веле, че полигонът е разположен в една част от руското вътрешно Бяло море, в която корабоплаването е ограничено. "В зоната има плаващи платформи, на които могат да се извършват всякакви изпитания, възможно е там да е бил извършен и въпросният опит, при който се стигна до експлозия", посочва експертът по ядрена сигурност.

Защо „Серебрянка" е била там?

Американските експерти открили на сателитните снимки и това, че в района на полигона Ньонокса се е намирал и корабът "Серебрянка". Той е собственост на атомната агенция Росатом и служи за извозването на радиоактивни отпадъци. "Той бе използван и при отстраняването на последствията от предишните изпитания край бреговете на Новая земля", казва Пелегрино. Тя е убедена, че подготовката за изпитанията е продължила една година. Това, че "Серебрянка е била закотвена дълго преди тестовете край брега сочи, че военните са знаели за необходимостта от евентуално използване на кораба.

Няколко дни след експлозията край Архангелск, Норвегия регистрира повишение на радиацията. Това не е непременно основание за загриженост, заявява Пелегрино. Би могло да става дума и за промяна във фоновата радиация. Същевременно обаче експертката смята, че фактите говорят по-скоро за това, че инцидентът е станал при изпитания с мини-реактор от типа на онзи, който е монтиран на "Буревестник".

 ---------------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този текст е в DW

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax