Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Прокуратурата обвини в шпионаж топ-русофила Ал. Малинов и обяви ген. Решетников за персона нон грата

topГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Бившият депутат от БСП и председател на Националното движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на две руски организации - Общество "Двуглав орел" и

Руския институт за стратегически изследвания. В тази връзка ДАНС е наложил 10-годишна забрана за влизане в България на бившия директор на института Леонид Решетников. Това обяви днес главният прокурор. В хода на разследването са събрани доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и в схемата за предаване на информация, защитена от закона.

При извършените 11 обиска са иззети телефони и документи, включително писан от Малинов текст на руски език за "необходимата геополитическа преориентация на България". Разследването е установило, че бившият депутат е приел да събира информация за двете руски организации срещу заплащане. Парите били предназначени, както за Малинов, така и за мероприятия, организирани от "Русофили", според прокуратурата.

Напоследък Малинов се заиграваше с проруската партия „Атака“. Той е обвинен по член 105 от Наказателния кодекс, който предвижда от 5 до 15 години затвор. Разследващите са му определили гаранция от 50 000 лв., след което е бил освободен. Цацаров обяви още, че първоначално подчинените му са разследвали схема за пране на пари по въпросното дело.

Президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова обявиха, че очакват доказателства по обвиненията в шпионаж в полза на Русия и участие в схема за пране на пари, които бяха отправени на бившия соцдепутат Николай Малинов.

Сам по себе си жестът да се покаже, че България не е дворняжка на Русия е похвален. Ако не беше толкова театрален. Защото, когато трябваше да се произнесат за спирането на АЕЦ „Белене“, за „Нефтохим“, за Скрипал, нашите юнаци въртяха опашчици. Сега се сетиха да поджафкат. В крайна сметка, навярно ще се окаже, че цялата „шпионска афера“ е била за симпатиите и гласовете на евроатлантически ориентираните - на предстоящите избори да подкрепят Бойко Борисов и неговите кандидати.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n