Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това е неморално от страна на ЕК и е поредна проява на двойни стандарти спрямо страни като България

vwГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес евродепутатът Ангел Джамбазки, по време на първото заседание на ЕП в Страсбург, прочете своя остра позиция по повод огромната инвестиция на Фолксваген.

Той е категоричен, че не е редно европейско предприятие с публично участие да прави такива големи инвестиции в ислямизираща се държава, в която открито се нарушават човешките права – факт, констатиран и от Резолюция на ЕП за напредъка на Турция. С този документ също така се препоръчва и замразяване на Инструмента за предприсъединителна помощ за страната (ИПП II).

Ето и пълния текст на позицията на Джамбазки:

„Неморални инвестиции от предприятия с публично участие в трети страни. Случаят с „Фолксваген АГ“.

Според годишния доклад на „Фолкваген Аутогруп“ от 2018 г., германската федерална провинция Долна Саксония е вторият по големина акционер в предприятието, с 20% от правото на глас в борда на концерна. Така компанията има значително публично участие, регулирано със закона VW-Gesetz от 1960 г. В тази връзка, през последните месеци в турски и европейски медии усилено се коментира, че Фолксваген смята да инвестира в нов завод в Турция.

В резолюцията на Европейския парламент за напредъка на република Турция от 2018 г. ясно се споменават репресиите спрямо журналисти и лица от гражданското общество. И в същата тази държава се препоръчва и замразяване на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II), като той се обвърже с условие за подобрения в областта на правата на човека и демокрацията.

Като се имат предвид тези обстоятелства:

Смята ли Европейската Комисия, че е редно компания с публично участие да инвестира в страна, която може да бъде окачествена като ислямизираща се диктатура?

След като Европейският съюз е готов да замрази ИПП II, редно ли е една значителна инвестиция от европейско предприятие с публично участие да бъде насочена към Турция?

Смята ли за редно ЕК да бъдат ощетявани европейските работници като се изнaся производство толкова близо до границите на общността?“

 

 

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n