Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Общо 52 заглавия ще представят родната кинопродукция през изминалата година

basГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Някои от най-интригуващите и очаквани български филми ще бъдат показани за пръв път пред родна публика в рамките на 37. Фестивал за българско игрално кино

„Златна роза”, който бе открит на 27. септември и ще продължи до 4. октомври. От общо 52 заглавия, 13 са включени в конкурсната програма за пълнометражни ленти, 17 – за късометражни. От тях 14 са подкрепени от Националния филмов център.

Няколко заглавия идват във Варна със сериозна заявка. Това е новият филм на Стефан Командарев „В кръг”, втората част от трилогията, която започна с „Посоки” и който тръгва по екраните от 9. ноември. За участието си в него Ирини Жамбонас грабна Голямата награда за женска роля „Сърцето на Сараево“, а лентата взе наградата „СинеуЕропа“ на тазгодишния международен кинофестивал в Сараево.

Големи очаквания поражда филмът „Бащата” на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Урок”, „Слава”), който бе отличен с голямата награда „Кристален глобус“ на тазгодишния Международен кинофестивал в Карлови Вари. Също традиционно силен е другият тандем на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които ще покажат за пръв път във Варна своето ново заглавие „Сестра”, в копродукция с Катар. В раздаването на наградите сигурно ще се намеси сниманата в Лондон българска драма "Котка в стената" на Мина Милева и Весела Казакова, номиниран за „Златен леопард“ 2019 и „Сърцето на Сараево” за 2019. Пред „съда” на българската публика вече мина „Снимка с Юки” на Лъчезар Аврамов, сега думата има журито. Не бива да се изпуска и „Обичам те, Бойдин” на Борислав Михайловски с Деян Донков и Меглена Караламбова.

Всеки филм на Илия Костов също се очаква с голям интерес, защото режисьорът-сценарист е един от майсторите на човешкото кино у нас и на добре разказаните истории, който винаги подбира силен актьорски състав. Новата му трагикомична сатира „Пътуващо кино” не прави изключение. В него са ангажирани Катерина Евро, Любен Чаталов, Юрий Ангелов, Кристиян Макаров, Борис Луканов и Васил Банов. „Екшън” на Радослав Илиев е за любителите на комедията и бързите скорости, а своя дан към историята отдават режисьорът Анри Кулев и сценаристът Влади Киров, които ни припомнят безпрецедентния подвиг на български войник и победата при Сливница през 1885 г. в Сръбско-българската война в „Имало една война”.

В конкурсната програма са включени още „Писма от Антарктида” на Станислав Дончев, „Прасето” на Драгомир Шолев, „Лошо момиче” на Мариан Вълев и българо-турската копродукция „Анонс”.

 

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n