Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Бандити предлагали в нета детско порно, наркотици, поръчкови убийства

1ГБ

Вчера правоохранителни органи от 16 европейски държави, съвместно с партньорски структури от САЩ, са провели операция ONYMOUS, насочена срещу т.нар. „тъмен интернет” в TOR мрежата. След общите усилия на ДАНС, ВКП, правоохранителни органи от държави в ЕС и партньорски структури от САЩ и Канада, с координационната подкрепа на Европол и Евроджъст, са били спрени голям брой сайтове, намиращи се в TOR мрежата. 

Целта на операцията е спиране на сайтове, разпространяващи и промотиращи незаконни стоки и услуги в интернет, задържане на престъпните групи, които ги администрират и използват. Информацията от сървърите, хостващи незаконните услуги е иззета и е осъществен контрол върху тях.

В хода на разследването в българското интернет пространство са установени и спрени 129 скрити интернет сайта, предлагащи множество услуги в TOR мрежата, включително разпространение на материали със сексуално насилие над деца, разпространение на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойн и изпиране на пари. На тяхно място е поставен специален банер на операцията (виж снимката).

В световен мащаб над 410 скрити домейна са спрени и иззети. Извършени са 17 ареста на лица, занимаващи се с поддържането и администрирането им. Иззета е дигитална валута биткойн на стойност над 1 млн. щатски долара, над 180 хил. евро, злато, сребро и наркотици.

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n