Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Едно историческо разследване показва бил ли е гей вождът на Великата октомврийска революция?

LeninГБ

Днес е 7-ми ноември /25 октомври стар стил/. Затова няма как да не си спомним за т. нар. Велика октомврийска социалистическа революция - и най-вече за нейния вдъхновител и вожд Владимир Илич Ленин. Първото, което изумява непредубедения човек е недоумението - как е възможно това дребно, плешиво човече на средна възраст /с вид на шушумига/ да събори една велика откъдето и да я погледнеш Империя?! Тук предварително заявявам, че нямам за цел априори да „омаскаря” Владимир Илич, чиито паметници още красят центровете на руските, белоруските, че и молдовските градове.

А мумията на Ленин все още е обект на поклонение от членовете на известни политически партии. Целта на този текст е да провери и добросъвестно да отсее слуховете от истината за Ленин, доколкото това е възможно.

Взривоопасен коктейл от еврейска, немска, калмикска и руска кръв

Официалната съветска историография твърди следното: „Вождът на пролетарската революция Владимир Илич Улянов - Ленин, е роден на 22 /11 по ст. стил/ април 1870 год. в град Симбирск /сега Уляновск/, разположен на брега на великата руска река Волга. Дядото на Ленин Н. В. Улянов бил руски крепостен селянин от Нижниновгородска губерния. Бащата Иля Николаевич Улянов от ранни години живее в несгоди и лишения; все пак, благодарение на по-големия си брат и на големите си способности той успява да получи висше образование. Иля Улянов работи като  учител и просветен деец,труди се дълги години в просветната администрация на Симбирска губерния, достигайки до поста директор на началните училища. През 1882 година получава наследствена дворянскастепен. Майката на Ленин – Мария Александровна Улянова е родена и възпитана в лекарско семейство. Получава домашно образование, владее няколко чужди езика, добре познава художествената литература и много обича музиката. Умна, спокойна и приветлива, тя се посвещава изцяло на шестте деца на семейството: Ана, Александър, Владимир, Олга, Дмитрий и Мария. Родителите се стараят да им дадат разностранно образование и да ги възпитат като трудолюбиви, честни и скромни хора. Неслучайно всички деца на Улянови стават революционери...”

Така, а сега нека се опитаме да потърсим и други източници на информация, различни от Большая советская энциклопедия.

Ето нещо интересно - на 3 февруари 1965 г. историкът Михаил Щайн открива във фондовете на Медико-хирургическата  академия документи, които доказвали, че Александър Дмитриевич Бланк, дядото на Владимир Илич по майчина линия, и Дмитрий Дмитриевич Бланк (неговият брат) през май 1820 г. пристигнали в Петербург, за да постъпят в академията; през юли те се отрекли от юдаизма и се покръстили в Православието. Инициатор на кръщението на братята Бланк бил баща им Мойша Ицкович, който приел Православието по-късно - през 1835 г. и започнал да се нарича  Дмитрий Иванович, и сенаторът Дмитрий Осипович Баранов, който през април-май 1820 г. бил на ревизия във Волинска губерния, срещнал се с Мойша Бланк  и разговаряли за съдбата на децата му. Преди кръщението братята Бланк се наричали: Дмитрий – Абел, а Александър – Израил. По соцвремето  никой не повдигал въпроса за родословните корени на Ленин. Той можел да бъде само руснак.

За пръв път писателката Мариета Шагинян през 1959 г. публикува статията си “Прадедите на Ленин от бащина страна”. Шагинян посочва, че Иля Николаевич (бащата на Ленин) споменава, че баща му бил крепостен селянин, а майка му произлизала от покръстен калмицки род. И още нещо – една четвъртинка от кръвта, която тече във вените на „руснака” Владимир Илич е немска – тъй като баба му по майчина линия пък е от приволжките немци.

Модерното семейство Улянови: една майка и четирима бащи

Но най-интересното в житейския роман на Ленин започва едва сега. Според изследователката Лариса Василева, майката на Володя - Мария Александровна Бланк в младостта си е била придворна дама в императорския двор. Нещо повече, легендата разказва, че Маша Бланк е имала любовна афера с някой от великите князе. Забременяла и тогава я върнали при родителите и, които с височайша протекция я омъжили набързо за скромния учител Иля Улянов. Цената на сделката била такава – бърза професионална кариера в службата. И действително – Улянов започва да расте в йерархията: става инспектор в системата на народното образование в Симбирска губерния, а след това и директор на народните училища. С две думи: Маша и нейният законен съпруг Иля не изгарят от любов един към друг. Докато той е далеч от семейството си поради служебни задължения, Мария Улянова се справя с живота както намери за добре. Ражда се голямата им дъщеря Анна. После, през 1866 година се ражда второто дете в семейство Улянови – Александър. Той пък е плод на друга извънбрачна връзка на Маша – с младия революционер Дмитрий Каракозов, който е ученик на съпруга й в Пензенската гимназия. Любовният роман между двамата по онова време не е бил тайна за близките на семейство Улянови. На 31 март 1866 година Маша ражда неговия син и му дава името Александър. Четири дни по-късно Каракозов стреля с пистолет по император Александър ІІ, но не го уцелва. А през есента терористът е осъден на смърт и бива обесен...

Илья Улянов така и не приема като свой син малкия Саша. Усещайки студеното му отношение, Мария решава да убие детето. Затова го бута по един стръмен склон на брега на Волга. Момчето пада отвисоко, но оцелява; само че оттогава остава гърбаво. През 1886 година главата на семейство Улянови – Иля умира от апоплектичен удар. След неговата смърт Мария Александровна очевидно издава на порасналия Саша тайната кой е неговият истински баща. Защото през есента студентът-естествоизпитател се завръща в столицата Санкт Петербург, но заменя изследванията си върху кръглоустите червеи с идеята за покушение срещу цар Александър ІІІ – сина на убиеца на неговия баща Дмитрий Каракозов. Месец преди запланувания атентат, през март 1887-ма царската полиция влиза в дирите на студентите-народоволци. Пред съда Александър се опитва самоотвержено да поеме цялата вина върху себе си. В крайна сметка, той завършва живота си едва 21-годишен, по същия начин, както и неговия истински баща – на бесилката... Така представена от Лариса Василева, историята на семейството на Ленин лесно подлежи на проверка. Един от далечните потомци на атентатора Дмитрий Каракозов – Евгений Едуардович Каракозов е склонен да вярва в хипотезата „Саша – син на Дмитрий” и е готов да предостави свой ДНК-материал за нужните изследвания...

Но нека да съсредоточим вниманието си върху Володя Улянов. Предполага се, че негов баща е наистина Иля Улянов. Макар че майката е поддържала дългогодишна връзка и с друг мъж – семейния приятел и лекар Иван Сидорович Покровский, незаконен син на известния музиковед и литератор Улыбышев. Д-р Покровский бил настроен революционно, разпространявал нелегална литература и възпитавал децата на Улянови, снабдявайки ги с революционерски книги; фактически той бил стопанинът в дома на Мария Александровна, чийто мъж постоянно отсъствал по служба. Лекарят-бунтар също дал своя принос за естествения прираст на семейство Улянови – според изследователите, той е баща на най-малкото дете, Дмитрий.

Най-голямата сестра Анна си спомня, че Владимир проходил доста късно – едва 3-годишен. Имал къси и слаби крачета и голяма глава, поради което често падал. Когато се окажел на пода, малчуганът започвал да блъска главата си в пода със злоба и раздразнение – така привличал вниманието към себе си. По това време Володя хладнокръвно изскубнал краката на едно конче от папие-маше, а по-късно унищожил колекцията от театрални афиши на по-големия си брат Саша. Тази жестокост и нетърпимост предизвикала притесненията на родителите им...

/Следва/

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n