Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

София се нарежда на второ място в Топ 10 на най-бързо развиващите се технологични центрове в Европа

hghjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Най-бедната страна в ЕС България се радва на огромен чуждестранен инвеститорски интерес в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

„Файненшъл Таймс” даде своя принос, откривайки през април т.г. технологичен център в София, в който работят 110 служители. Други неотдавнашни инвеститори са Фейсбук и Световната банка, като през тази година и двете компании отвориха офиси в българската столица, предоставящи ИКТ услуги.

През 2018 г. България получи рекордна сума от чуждестранни инвестиции в областта на софтуера и ИКТ. 16 проекта, осъществени предимно в София, бяха оценени на 240 млн. долара. От 2015 г. насам чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват, което води до откриване на нови работни места.

Дългогодишната репутация на София като център за технически достижения, заедно с информацията за развитието на изкуствения интелект и превръщането ѝ в технологична столица на Балканите я превръщат в привлекателна дестинация. Външните инвестиции в сектора на ИКТ в България преди 2015 г. са едва 5 проекта годишно. Оттогава страната се е превърнала в основна цел на чуждестранните инвеститори, като е привлякла 30 % от всички проекти за изминалата 2018 г.

България има дългогодишни традиция в секторите на ИКТ и електроника. През 2018 г. продажбите в сектора възлизат на 3,2 млрд. долара, което е увеличение с 45 % на годишна база. Според Софийската агенция за инвестиции, в сектора има повече от 12 000 компании, от които 90 % са в София и в тях работят 50 000 души. По данни на Министерството на търговията на САЩ, около 70 % от услугите на компаниите са предназначени само за износ.

Според Стивън Гарднър от британската компания за спортни данни Genius Sports Group, София има потенциала на технологичен център на световна класа. В българския офис на фирмата работят 320 служители. Съществува вероятност броят им да се удвои през следващите няколко години. Глобалната софтуерна компания Acronis също разшири тази година своето представителство в София. В новия ѝ център за научноизследователска и развойна дейност работят 200 инженери, чийто брой през следващите години ще достигне до 1000. България се превръща в глобален център за развитие на киберзащитата, смятат от компанията.

Почти половината от всички чуждестранни инвестиции в България от 2018 г. са под формата на разширения на съществуващи съоръжения, особено в проекти с добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-привлекателни за инвеститорите са наличието на квалифицирана работна ръка и растежът на вътрешния пазар.

България предлага широколентови интернет-услуги, които са сред най-бързите в ЕС, фиксирана данъчна ставка от 10 % върху корпоративните печалби и лични доходи, която е една от най-ниските ставки в ЕС, както и конкурентни разходи за труд и живот. Страната се гордее с второто място по най-висок дял на жените, работещи в сектора на ИКТ и със законови облекчения при лицензиране на ИТ компании. Повече от един на всеки 10 работници в София са заети в сектора на ИКТ. Повече от половината от всички наети офиси в града през третото тримесечие на тази година са заети от ИКТ фирми.

През 2019 г. София беше един от осемте градове в ЕС, избрани да бъдат домакини на първите европейски суперкомпютри – най-голямата инвестиция на ЕС в научната инфраструктура на България. Градът се нарежда на второ място в топ 10 на най-бързо развиващите се технологични центрове в Европа според състоянието на Европейския технически доклад за 2018 г. По-голяма част от чуждестранните инвестиции в български технологии през последните две години идват от САЩ и ЕС.

Според Яков Милатович, регионален икономист от ЕБВР, културният афинитет на България към такива инвеститори е един от основните фактори, заедно с членството на страната в ЕС, високото качество на живот за по-ниска цена, политическата стабилност и средния годишен ръст на БВП от 4 % от 2016 г. насам.

---------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n