Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Гърция и Турция са на ръба на война, според „Ал Джазира“

tkoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Атина и Анкара са близо до въоръжен конфликт, след като Турция подписа споразумение за демаркация с Либия, обвързващо с изключителна икономическа

зона, която обхваща гръцки териториални води. Споразумението, подписано на 27. ноември, предвижда коридор, простиращ се по източното Средиземноморие между бреговете на Турция и Либия, и “рязане” частта от морето, върху която Гърция твърди, че има права, съобщи телевизия “Ал Джазира”.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез обяви, че след като сделката бъде ратифицирана и от двете страни, турските кораби ще започнат да сондират във водите в района в търсене на природен газ и петрол. Въпреки че гръцкият флот не е излизал с официално съобщение, двама експерти споменали пред “Ал Джазира”, че Атина е изпратила военноморски сили в спорната зона югоизточно от Крит.

Гърция реши да експулсира либийския посланик заради споразумението между Либия и Турция за изтегляне на морска граница между двете страни извън гръцкия остров Крит. Професорът по международно право и консервативен депутат от Нова демокрация в гръцкия парламент Ангелос Сириос смята, че Турция няма да може да започне сондажи.

„Пред Анкара беше подчертано, че няма да бъдат толерирани никакви изследвания в област, която Гърция счита за своя изключителна икономическа зона“, добави Сириос.

Командващият гръцкия боен флот адмирал Никос Кунис заяви, че военноморските сили не чакат помощ от никого. “Всичко, което правим, ще го направим сами”, каза Кунис.

И това не е всичко – според експертите на МВФ, Русия е натрупала през последните години огромен златен и паричен резерв, както се прави при подготовка за война. Според запознати, Москва се е прицелила в Проливите – нейната стара имперска мечта. И е твърде вероятно да използва търканията между Анкара и Атина като казус бели, за да разгроми Турция. Сегашният момент е изключително удачен, след разрива между Анкара и нейните съюзници от НАТО. Така дебелоглавието и неоосманистките амбиции на Ердоган ще му изиграят най-горчивата шега – заличаването на турската държава от картата на света.

 

---------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n