Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дебютантите Кристина Грозева и Петър Вълчанов доказаха, че добро кино се прави с талант

03ГБ

Международният кинофестивал в Солун бе щедър към усилията на българското кино. Ироничната гротеска „Виктория” на дебютантката Мая Виткова бе показана в специалната подборка „Балкански преглед”. Но по-важно бе признанието за българския филм „Урок”, който бе показан в основния конкурс, където участваха 14 първи или втори филми на млади режисьори от цял свят.

 И така - „Бронзов Александър” за екипа на „Урок” -  със специално уточнение „за оригиналност и новаторство” -  плюс наградата за най-добър сценарий.По този начин лентата на режисьорите /семейство/ Кристина Грозева и Петър Вълчанов убедително реабилитира България в конкуренция с много добри филми от Норвегия, Израел, Русия, Швеция, Мексико, Латвия, Франция, САЩ, Испания, Естония, Украйна и домакините от Гърция. Това са поредните награди за „Урок”, след изключителната му фестивална серия с участия и награди в Торонто, Сан Себастиян, Токио, Варшава, Киев.

Според корифея на българското кинознание проф. Божидар Манов, „урокът на „Урок” е много важен за киното ни тъкмо в настоящия труден и дори преломен момент, защото потвърждава известната истина, че добрият филм се случва преди всичко в главата на режисьора, а не в бюджета на продуцента. Филмът е направен без нито лев държавно финансиране, проектът два пъти е отхвърлян от художествената комисия при НФЦ, режисьорите го правят „на мускули”, но доказват по най-категоричен начин, че при финансов недоимък липсата на пари може да се компенсира с оригинална творческа енергия.”

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n