Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Два доклада показват негативите на ядрените проекти на България

minaГБ

 Два нови доклада, разработени в Брюксел, разкриват различните митове, използвани за разширяване на ядрената енергия в Европа и за скриване на истинското влияние на закритите и новите уранови мини. „Увеличение на ядрените мощности в Европа, влияние на урановите мини и алтернативи“ се захваща с митовете, че ядрената енергия е чиста, сигурна, евтинa и приятелски настроена към климата.

Реалността е, че мащабът на ядрената енергия в Източна Европа е характеризиран от скрити разходи, които ще бъдат прибавени към сметката на данъкоплатеца, технически проблеми и спотайващи се опасности. В същото време, има по-изгодни алтернативи.

Докладът се съсредоточава в България и Словения и изследва редица проблеми свързани с урана: от изоставени мини (зомби мини) до лошо управлявани радиоктивни отпадъци. Словения има планове за един нов ядрен реактор и за продължаване използването на друг, докато в България съществуват инициативи за две отделни ядрени мощности. Докладът стига до извода, че предвидените енергийни нужди на България и Словения са съзнателно преувеличени, докато разходите за ядрените реактори са силно недооценени. Икономически оправдан потенциал за възобновяеми енергийни източници без субсидиране съществува, и то на по-ниска цена за киловат час.

Вторият доклад „Уранови мини. Разкриване на влиянието на ядрената индустрия“ копае в мръсния бизнес на урановия добив. Актуални епидемиологични изследвания показват, че излагането ни на газ радон (чрез строителни материали, невентилирани приземни помещения и други) чрез вдишването му, дори и на много ниски нива, повишава риска от заболяване от рак. Полевите изследвания, направени за този доклад, разкриват как тези изоставени мини продължават да въздействат върху живота на хиляди хора, дори десетилетия след като се затворени, какъвто е случая с урановите мини около София.

---

Бел. ред.  На снимката - затвореният открит уранов рудник край родопското село Барутин сега се използва за регионално депо за отпадъци. Минавал ли е някой от местните с гайгеров брояч оттам?!

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n