Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Вирус с папuрус; и с писмено ударение

rhtРумен СТОЯНОВ

Извънредното положение с коронавируса подейства на българите разностранно-отрезвяващо, задължавайки ни да осъзнаем куп неща, произтичащи от надоблачно себемнение, самоопиянение ради научната, техническа, технологическа небивала мощ и тоже неистово потребясване. Изневиделица видяхме колко сме жалки, безпомощни: хлебарки във вода, шават с крачета, не могат излезе. Бяхме заставени да турим маски. Но

както винаги, немалко особи решиха да изгяволят, с рогите напреж, заобикаляйки заповедта да крият предпазващо долната част на лицето. И се оказа, че употребяването на маска бива прилагано по начина три: закрива устата и ноздрите (както е правилно); ноздрите остават открити; незатулени са ноздрите и устата (маската виси под брадичката).

Трите похвата изобразяват основни умонагласи в обществото. Първият съответства на добросъвестните граждани, точно изпълняващи разпоредбата и са мнозинството. Затулващи само устата са опакомислещи, те имат свое виждане и о него се придържат, нещо като две в едно: хем спазват мярката (ходят с маска), хем я нарушават (не покриват ноздрите). Най-показателен, в смисъл най-обхватен, е третият разред люде, неопровержимо онагледява тъдявашната демокрация: маска туряш, но тя не върши предназначението си, не възпира коварния враг, зер стои не къде ѝ е място. Същото наблюдаваме и с демокрацията: она трябва да е народовластие, както името й сочи, а действителната власт я упражняват олигарси. Маската е маска, закачена о ушите, пък стои на шията, зърнеш ли полицай, с едно дръп я сложиш къде трябва и служителят на реда зъб не обелва. Сходно е положението с демокрацията: ей Конституция, партии безчет, избори, Народно събрание и т. н., а не от населението (в демокретенясалата ни реч популация) произтича управата. По тая причина за мен човек с маска на врата е лого на отечествената ужкимна демокрация, по същество олигархокрация. Не знам ще ли бъде човек с маска, изхулена на шия, възприет като лого, едва ли, па надали, което не пречи така да го разбирам и хартиено изложа, повтаряйки стародавното: писах да се знае.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n