Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Законопроект предвижда до 3 години затвор за "невярна информация" в интернет

xaedГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Народното събрание предстои да гласува законопроект, целящ предотвратяване и ограничаване на дезинформацията в интернет средата. Но той противоречи на Конституцията и представлява грубо посегателство върху свободата на словото, медиите, социалните мрежи и интернет пространството. Причината - с него се предоставят нови разширени правомощия на държавните административни органи, без да е

предвидена възможност за съдебна защита. Предвижда се лишаване от свобода до 3 години за подаване на “невярна информация” в интернет пространството, без ясна дефиниция и критерии за това. За тази опасност предупреждава Асоциация „Общество и ценности“. Правозащитниците са изпратили становище до народните представители, в което ги призовават да отхвърлят внесения от депутати на ВМРО законопроект. В него е изразена загрижеността им, че подобен подход ще даде възможност за произвол в лицето на държавата за преследване на неудобните и инакомислещите под претекст, че разпространяват “невярна информация”.

Според законопроекта наказуема и подлежаща на контрол ще е “всяка невярна информация засягаща физически или юридически лица”. Няма предвидена възможност за доставчиците на информация да се защитят и да докажат, че предоставената от тях информация е достоверна и не представлява дезинформация. При изпратено уведомление те ще трябва да свалят съответната публикация, без право на оспорване. В противен случай достъпът до сайтовете им ще бъде блокиран с решение на Софийския районен съд.

Подобни мерки значително ще ограничат свободата на словото в интернет пространството, поради факта, че съдържанието им може да се счете като дезинформация. Освен това, с директното внасяне на законопроекта в Народното събрание е нарушена и законовата процедура за обществени консултации и обсъждания. Той не е съобразен и с приетия от Европейската комисия координиран подход за борба с дезинформацията.

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n