Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Писателят Георги Марков припомня как комунистите искаха да заличат вековните ни традиции    

iuryХристо ХРИСТОВ

По повод светлите Рождественски празници сайтът desebg.com припомня как комунистите се опитаха да унищожат вековни български традиции, заменяйки ги със съветски такива. Тази духовна поквара е отдавна забравена от обществото, но дори и 30 години след краха на тоталитарната комунистическа система все още се намират лица – публични и такива, които използват западните социални мрежи, за да пропагандират „колко хубаво беше по времето на социализма“. Днес младите хора изобщо не знаят, че е имало мрачни години, когато вместо Коледа, Българската комунистическа партия е налагала на българите да празнуват рождения ден (21. декември) на съветския диктатор и масов убиец Сталин. Едва от миналата година учениците в горните класове започнаха да изучават пагубната роля на комунистическия режим.

Унищожаването на българските традиции, свързани не само с християнските празници, е описано от писателя Георги Марков, убит от Държавна сигурност през 1978 г. в Лондон (творчеството му не се изучава в училище, както и друга антитоталитарна литература).

В своите великолепни „Задочни репортажи за България“ той пише:

„... след установяване на пълното съветско господство над България, по указания на Москва, бяха предприети системни и решителни опити за ликвидиране на всички съществени традиционни празници и обреди. Огромната част от тях попаднаха под ударите на антирелигиозните кампании на режима и бяха дамгосани като попски отживелици. Всеки днешен българин знае, че бяха ликвидирани не само пряко свързани с религията празници като Коледа, Великден, Богоявление, Гергьовден и други, но и празници, свързани пряко с националното самосъзнание и във висша степен „надрелигиозни“ като Деня на Кирил и Методий.

Вместо тези празници, които българите бяха зачитали от около хиляда години, бяха въведени празници на режима като Първи май и Девети септември. Но ако човек може да разбере желанието на една диктатура да има свои празници, то как би могло да се квалифицира изхвърлянето на Деня на Кирил и Методий и заменянето му с официалното празнуване на Деня на съветската конституция. Как би могло да се обясни задължителното празнуване на националния празник на чужда държава – 7. ноември? Ако тези действия не представляват гавра с българското национално съзнание, не зная какво друго име би им подхождало. Трябваше да мине доста време, докато в обърканите следсталински години, под натиск отдолу, Денят на съветската конституция отстъпи мястото си на Деня на Кирил и Методий…

Същевременно човек не може да не си спомни трагикомичната ситуация, в която се намери българският режим, когато до 1953 година честваше с невиждана помпозност рождения ден на Сталин, а десет години по-късно датата 21. декември беше мъртъв ден.”

Затова помнете и не забравяйте кой и как се е опитвал да изкоренява християнските добродетели и традиционни народни обичаи от българската душа.

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n