Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Как Горбачов осуети опита на Живков да тръгне по китайския път през 80-те години

gfjhГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Мао Цзедун, чието управление причини смъртта на близо 70 млн. китайци, умира през 1976 година. Върховният лидер и баща на нацията завещава жестока безработица, населението е гладно и болно, а нивата на образованост са плачевни. На следващата година Дън Сяопин поема властта и изрича знаменитата фраза: "Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки". Така

младото поколение икономисти „откриват“, че пазарната икономика е единственият реален механизъм. Така се ражда за пред света "Социализмът с китайски характеристики". Всичко започва с деколективизацията на селското стопанство, отварянето на страната към чуждестранни инвестиции и позволяването на частни предприемачи да работят. Следва втори етап - приватизация на голяма част от държавната индустрия и премахването на контрола върху цените. В резултат частният сектор нараства забележително, цялата икономика започва да бележи безпрецентни растежи. И всичко това се случва под немигащото око на ККП. Така китайските комунисти успяват да напъхат силата на свободните пазари и капитализма в униформата на социализма.

Тодор Живков може да е бил всякакъв, но определено не е бил глупак. Пред очите му е китайският експеримент и той започва да търси начини НРБ да се възползва от технологичните постижения на Запада. Търсят се контакти с Япония и най-вече с Федерална република Германия. Живков се сближава с баварския премиер Франц Йозеф Щраус. С японско ноу-хау започва строежът на Завода за тежко машиностроене в Радомир. Казанлъшкият оръжеен гигант МК "Фридрих Енгелс" започва внос на високотехнологични автоматични обработващи центрове от Страната на изгряващото слънце. С германците пък са договорени милиардни инвестиции у нас. Но Москва, вече под контрола на Горбачов, осуетява българските планове за по-независимо развитие. За това свидетелства и разсекретен доклад на ЦРУ от февруари 1985 година.

Ако Горби не бе подложил крак на Тато, твърде вероятно би било днес Народна република България да бе управлявана от генералния секретар на БКП – Евгения Живкова. А малък Тошко щеше да е министър на хазарта, алкохолните изделия и социалистическите плътски наслади…

------------------------------------------------------

* Заглавието е копирано от първа страница на официоза "Работническо дело" от 2021 година и отразява една хипотеза при алтернативно развитие на историческите събития. 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n