Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Рекордни външни инвестиции у нас през 2020 на стойност над 1 милиард лева

azГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Първите кубици азерски газ потекоха в България днес. Първите количества природен газ от Азербайджан за България са резултат от сключения договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR. От 31. Декември 2020 г. до 1. октомври 2021 доставките ще се реализират по временен маршрут до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската

 газопреносна мрежа, след което с изграждането на интерконектора Гърция -България доставките ще продължат по точката на свързване между TAP и IGB – Комотини, Гърция.Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети модернизираната компресорна станция „Петрич“. Заедно с премиера по време на инспекцията бяха министрите на енергетиката и финансите Теменужка Петкова и Кирил Ананиев, а също така и посланикът на Азербайджан у нас Н.Пр. Наргиз Гурбанова.

Борисов припомни, че ще получаваме по 1 млрд. куб.м. азерски газ и се надява да се договорим с Баку за допълнителни количества, които да бъдат доставени на страната ни. Той заяви, че след инспекцията ще има разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Посланичката на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова определи като исторически момент днешния ден.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов припомни, че у нас работи газова борса и вече се търгуват количества, което е голяма стъпка в либерализацията на търговията с природен газ.

И още една добра новина за българската икономика - през 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години. За това информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Постигаме рекорд по линията на привличане на инвестиции по време на криза. Сертифицираните проекти са 34. Като 17 от тях са във високотехнологично производство и услуги“, посочи министърът. С тези проекти се разкриват нови 4500 работни места, което в сравнение с 2019 г. е почти два пъти повече.

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n