Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Как стана така, че лидерът на Република Сръбска подари на руския министър Лавров икона, очевидно открадната от Източна Украйна

ldБорис МИТОВ

Напрежението между Русия и Украйна и без друго не спира от години, по през последните седмици то допълнително ескалира по една необичайна причина. На 14. декември руският външен министър Сергей Лавров беше на официално посещение в Сараево и получи един подарък от държавния глава на Босна и Херцеговина Милорад Додик – вековна православна икона. Само че този уж протоколен жест предизвика

дипломатически скандал и призиви за международно разследване. Предполага се, че иконата е била открадната от регион в Украйна, загубил своя суверенитет след намесата на Русия.

Всичко започна да се разплита с публикуването на снимка на иконата в информационната агенция на босненските сърби SRNA веднага след срещата между Додик и Лавров. В новината се казваше, че подаръкът за руския първи дипломат е позлатена икона на 300 години, която произхожда от област Луганск в Източна Украйна. Именно на територията на Донецк и Луганск украински военни части вече шест години се сражават с подкрепяните от Русия сепаратисти.

Последва нота от украинското посолство в Босна,

в която се настояваше държавното ръководство "публично, незабавно и недвусмислено" да отрече информациите, че е притежавало или предавало важен културен, исторически и религиозен артефакт с произход от Украйна.

По думите на външната министърка на балканската страна Бисера Туркович, Киев настоява за разследване и "спешно обяснение относно притежанието на тяхното културно наследство, […] дадено като подарък". "Такова сериозно обвинение нанася голяма вреда на Босна и Херцеговина, особено след като включва председателя на президиума", таза още тя, цитирана от Франс прес.

Местното външно министерство веднага препрати украинското искане към тричленния държавен президиум, съставен на етнически принцип с цел споделяне на властта. Тази форма на управление в Босна и Херцеговина произтича от Дейтънското споразумение за прекратяване на войната в страната през 1995 г.

Реакция имаше и от представителя на босненските хървати в президиума Желко Комшич. По неговите думи, Милорад Додик трябва да изясни по какъв начин въпросната икона е попаднала в ръцете му. "Ако е вярно, че това е икона, която идва от Украйна, която е донесена от Украйна в Баня Лука по време на конфликта в Украйна, ако е била открадната – тогава някой трябва да влезе в затвора", коментира Комшич.

Пет дни по-късно руското външно министерство излезе с официално изявление по случая:

"Иконата ще бъде върната на дарителите

за допълнително изясняване на нейната история чрез Интерпол." Към момента случаят очаква своето по-нататъшно развитие.

Конфузният епизод с православната икона обаче съвсем не беше единственият скандал, който съпроводи посещението на Сергей Лавров в Сараево. Желко Комшич и представителят на босненските мюсюлмани Шефик Джаферович отказаха срещи с руския външен министър заради изразеното от него мнение, че условията на Дейтънското споразумение трябва да останат в сила. Наред с това Лавров подкрепя позицията на Додик срещу стремежа на Босна да влезе в НАТО.

Напрежението допълнително ескалира, след като по време на съвместната пресконференция на Лавров и Додик зад тях липсваше босненското знаме. Вместо него, в залата бяха изложени само знамена на Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина.

Дейтънското споразумение, което навърши 25 години по-рано през декември, сложи край на ожесточените боеве между босненци, хървати и сърби. Заплахите на Република Сръбска да се отцепи от Босна, както и нежеланието на Сърбия да признае бившата си провинция Косово като независима държава са два от ключовите въпроси, възпрепятстващи евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

 

-----------------------------------

Бел. ред. Предишната публикация на този текст е в „Свободна Европа“; заглавието е от редакцията.

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n