Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Председател на международното жури е Теодор Ушев, в София ще пристигне и легендата Тери Гилиъм

ojdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Представяме ви 12-те филма, състезаващи се за Голямата награда „София – Град на киното“, която се определя от международното жури в състав Теодор Ушев (мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер, Канада-България), Иля Хржановски (режисьор, Русия), Светла Цоцоркова (режисьор, България), Наташа Петрович (актриса, Северна Македония) и Саболч Хайду (режисьор, актьор,

продуцент, Унгария) и се връчва по традиция от патрона на фестивала – Столична община:

* „Вухай“ („Wuhai“) – Китай, режисьор Джоу Дзъян;

* „Диви дни“ („Savage Days“) – Франция, режисьор Давид Ланзман;

* „Луцу“ („Luzzu“) – Малта, режисьор Алекс Камилери;

* „Неподвижен“ („Bedridden“) – Монголия, режисьор Бямба Сахя;

* „Петя на моята Петя“ („Petya of My Petya”) – България, режисьор Александър Косев;

* „Работна смяна“ („The Shift“) – Латвия, режисьор Рейнис Калвинш;

* „Разлом“ („Ravine”) – Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай;

* „Розовият облак“ („The Pink Cloud“) – Бразилия, режисьор Юли Жербасе;

* „Уроци по немски“ („German Lessons”) – България-Германия, режисьор Павел Г. Веснаков;

* „Черната котка“ („The Black Cat“) – Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини;

* „Шоуто на Джемил“ („The Cemil Show”) – Турция, режисьор Баръш Сархан;

* „Шпагат“ („Grand Écart / Spagat“) – Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.

 

Ето историята на двата филма, които ще представят българското кино.

„Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев,fd сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична. „Петя на моята Петя“ задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова…

Пълнометражният дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“ ще се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ. Филмът получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор. Носител на Наградата Джеймисън за най-добър български късометражен филм от 2011 година с „Влакове“, Павел Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино. Игралният му дебют „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

„Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на все повече хора у нас. Вманиачеността от заминаването помага на главния герой да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в „Уроци по немски“ се опитва да тръгне“, разказва режисьорът Павел Веснаков.

И още от програмата на СФФ - в продължение на шест години в София се връчва и специалната Награда ФИПРЕССИ 90 Платиниум, която се присъжда от Международната федерация на филмовите критици. Тази година световните творци на киното, които ще получат този приз, са режисьорите Кристи Пую и Тери Гилиъм. Творчеството на прочутия сценарист и режисьор Кристи Пую е една от причините светът на киното да обърне поглед към Румъния – той е основоположник на румънската „нова вълна“. Kристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева.

А великият Тери Гилиъм е уникално явление в киното – многостранен талант, бунтар, провокатор, всепризнат майстор на визуалния разказ, режисьор-епоха и една изключително важна част от взривоопасния творчески колектив „Монти Пайтън“, прочут в целия свят с неподражаемите си филми и специфичното чувство за хумор, което всички разпознават.

 

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n