Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Твърди бившият албански лидер Сали Бериша

kihxxГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

За Белград РС Македония не е нищо друго освен Южна Сърбия. Това заяви бившият албански президент и премиер Сали Бериша. На събрание на членове и симпатизанти на Демократическата партия, чийто почетен председател е, той коментира поражението на СДСМ на местните избори, довели до оставката на Зоран Заев като министър-председател и лидер на СДСМ, съобщава албанското издание "Ора нюз".

 Бериша поздрави македонските избиратели, които според него са показали червен картон на "авантюриста", превърнал Северна Македония в "ябълка на раздора" за България и Сърбия. С напускането на Заев великосръбската инициатива "Отворени Балкани", един проект "срещу Косово и албанската нация", е мъртва.

„Изпращам сърдечен поздрав към избирателите в Северна Македония, които показаха червен картон на авантюрист, който със своите авантюри превърна Северна Македония в ябълка на раздора между България и Сърбия. Този сляп политик забрави, че за Белград Северна Македония не е нищо друго освен Южна Сърбия. А той хукна към Белград, сякаш е син на Никола Пашич“, каза Бериша. Твърдейки, че зад проекта "Отворени Балкани" стои Джордж Сорос, той добави, че "инициативата умря преди два дни с вота на гражданите на Македония".

„Като дух на следвоенните Балкани, тристранният съюз Белград-Тирана-Скопие бе насочен срещу Косово и албанската нация. Приветствам правителството на Косово за това, че се противопостави твърдо срещу тази провокационна инициатива, възстановяваща хегемонията на Белград в региона; инициатива, която превръща Албания и Македония във васали на Белград, обграждайки Косово с враждебни клики.“

Според Бериша не е нужна хегемония, а сътрудничество между равноправни държави.

 

 

-------------------------------

Превод от албански БГНЕС

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq