Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Русия и Беларус подписаха интеграционен декрет за Съюзна държава

pfrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Изминаха 22 години, откакто Беларус и Русия подписаха договор, целящ да обедини двете страни в една Съюзна държава. Но в продължение на десетилетия беларуският диктатор Александър Лукашенко „се опъваше“ и държеше Русия на една ръка разстояние. Така Путин и Лукашенко не успяха - по различни причини - да подпишат поредица от пътни карти, които биха довели до пълното прилагане на договора. 

Лукашенко е на власт от 1994 г. и очевидно се страхува да не стане /според известната поговорка/ от пръв на село – последен в града. Затова избягваше да се ангажира с окончателно споразумение, което ще намали неговата лична власт като доведе до поглъщането на Беларус от Русия. Но след критичните фалшифицирани президентски избори в Беларус през август 2020 г., които предизвикаха масови улични протести, международни санкции и засилена изолация, той вече не може да се противопостави на натиска на Москва.

От началото на 2021 г. Лукашенко многократно пътува до Русия за срещи с Путин и двамата прекарваха дълго време в разговори. На 9. септември двамата лидери се срещнаха в Москва за пети път тази година, където засегнаха икономическите, енергийните и военните аспекти на интеграцията.

И така, вчера стана ясно, че Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на заседание на Висшия съвет на Съюзната държава на Русия и Беларус са подписали интеграционен декрет за Съюзна държава. Според агенция „БЕЛта“, при разработването на Основните направления за реализация на разпоредбите на Договора за създаване на Съюзната държава за 2021-2023 г. е разработен пакет от 28 съюзни програми, които ще се превърнат в практическа основа за задълбочаване на интеграцията. Става дума за създаването на обединени секторни пазари, увеличаването на обема на транспортните услуги, провеждането на координирана финансова, данъчна, кредитна, ценова, търговска политика, както и повишаване на нивото на социалните гаранции за гражданите на двете страни. Путин и Лукашенко са одобрили нова военна доктрина и концепция за миграционна политика.

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq