Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Наши студенти и сънародници ще протестират в Берлин, Париж и Брюксел

NOJYГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Български студентски съюзи в чужбина са готови да протестират заради репресиите и дискриминацията на гражданите от Република Северна Македония, които имат и заявяват публично българското си самосъзнание. Студентските протести ще се проведат пред посолствата на РСМ в Берлин – на 29. ноември, в Париж – на 6. декември и в Брюксел – на 16. декември. България настоява за край на дискриминацията

срещу българите в Република Северна Македония. Досега София искаше постигане на обща позиция по въпросите, отнасящи се до общата история на двете държави, произхода на македонския език и представянето на гаранции, които да осигурят липсата на бъдещи териториални претенции от страна на РСМ към България.

Развитието и решаването на тези проблеми зависи единствено от политиките на Република Северна Македония, относно които България многократно е изразила готовност да проведе конструктивен публичен диалог. РСМ заяви, че е готова да включи българите в конституцията си наравно с други националности, но ще го направи малко преди да стане част от ЕС.

Протестите са базирани на неоспорими факти за дискримацията от страна на властите в Скопие спрямо лица, които възприемат себе си като българи или като такива с български произход и минало. Дискриминацията се изразява в уволнения от работа, невъзможност за намиране на работа, частично или пълно лишаване от достъп до държавни услуги и други. Наскоро беше съобщено от множество медии, че българите в Република Северна Македония са били лишени от правото да декларират, че са българи по време на местното национално преброяване. Това е довело до манипулиране на данните от преброяването. Множество доклади отразяват системното оскверняване на българските народни символи, култура и история, например чрез горенето на български знамена, оскверняване на гробища на български войници, манипулирането на исторически данни, културно присвояване и други.

„Да действаме заедно. – призовава и доц. Спас Ташев от БАН. – Трябва да подкрепим тези акции в Европа. Вече съм договорил българи от Северна Македония да се включат в протеста в Берлин. Ако имате познати в посочените градове, говорете с тях.“

Каквото и да правим, не забравяйте, че хората в Северна Македония са плът от нашата плът и кръв от нашата кръв. На насажданата омраза трябва да отговорим с любов и да градим общо бъдеще, добавя доц. Ташев.

 

kkl

 

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq