Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

САЩ изпратиха ясно послание към Белград, игнорирайки го за сметка на Албания и Македония

btfrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

През изминалия уикенд сръбското правителство начело с Ана Бърнабич, марионетката на президента Вучич, получи два тежки, нелицеприятни външнополитически удара. Първо беше публикувана новината, че Сърбия не е поканена на Срещата на върха за демокрация, която ще бъде организирана от президента на САЩ Джо Байдън през декември. След това обществеността бе запозната с писмото на

 шестима американски конгресмени с искане американският президент да обмисли налагането на санкции на тези, които дестабилизират Западните Балкани, и обвиниха Вучич, че задълбочава корупцията и оказва натиск върху медиите.

Що се отнася до поканата за срещата на върха за демокрация, Вучич се оправда пред сърбите, че на нея не са поканени и Русия, Китай и Унгария. Според първоначалната информация, Черна гора, Албания и Северна Македония са получили покана, така че посланието е още по-силно. Марко Савкович - изпълнителен директор на Фондация Белградски фонд за политически постижения (BFPE) - смята, че липсата на покана за срещата на върха е доста ясен начин да уведомите някого, че вече не го смятате за демокрация.

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq