Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Шестимата арестувани са дребни риби, важните шпиони на Москва са на свобода и действат

awaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Военно-окръжна прокуратура - София е внесла във Военно-окръжeн съд - София обвинителен акт по дело за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс (Престъпления против Републиката). На съд са предадени 6 лица за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна,

и за поставяне в услуга на чужда държава, за да ѝ служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС. Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на Руската федерация в София.

В групата участвали двама действащи офицери от служба „Военна информация“, ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента. Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното ѝ предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

По досъдебното производство са събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома. Проведени са разпити на повече от 70 свидетели и са извършени компютърно-технически, дактилоскопски, почеркови, лицево-идентификационни и други експертизи. Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а един е с наложена „Парична гаранция“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

„Поредният шпионски скандал, свързан с интереса на Русия към една натовска страна като България определено не е сюжет от буфо-опера. Това са реални неща, но трябва да сте сигурни, че арестуваните тази пролет български офицери от Министерството на отбраната са дребни риби. Аз съм убеден, че важните шпиони на Москва у нас са на много по-високо ниво!“ Това заяви за портал „Гласът на България“ спецът по кибер-сигурността Велизар Шаламанов, който работи за Института за информационни и комуникационни технологии на БАН и в Организацията за комуникации и информация на НАТО.

 

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq