Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

 brodkfj

Споделете ме

Докато Българската армия става за смях на гаргите

tankГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Полша подписа споразумения за закупуване на 48 бойни самолета, 180 танка и повече от 600 гаубици от Южна Корея. Вицепремиерът и министър на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак подписа днес споразумение за южнокорейски оръжия за полската армия, в това число леки изтребители FA-50, танкове K2 и самоходни гаубици K9. За това съобщава агенция ПАП. Поръчките за танкове K2 бяха разделени на два

етапа. На първия етап Полша ще закупи 180 машини - доставките ще започнат тази година, на втория - над 800 танка K2PL и началото на производството в Полша през 2026 г. Танковете, доставени на първия етап, също ще бъдат доведени до стандарта K2PL.

Закупуването на самоходни гаубици К9 също е разделено на етапи. Първият включва придобиването на 48 гаубици, част от които ще бъдат доставени на Полша още тази година, за да компенсират недостига на оборудване, прехвърлено в Украйна. През 2024 г. трябва да започнат доставките на повече от 600 гаубици, от 2026 г. оръдията ще се произвеждат в Полша. K9 първоначално ще бъде оборудван с полски комуникационни системи, те също ще бъдат свързани с интегрираната система за бойно управление Topaz.

Варшава ще закупи и 48 леки изтребителя FA-50 от Южна Корея, първите 12 от които трябва да бъдат доставени на Полша в средата на 2023 г. Самолетът ще бъде конфигуриран в съответствие с изискванията на полските ВВС и оборудван с натовската система за разпознаване „свой – чужд“.

Според подполковник Кшищоф Платек, представител на Агенцията по оръжията, изборът на този самолет се дължи "предимно на неговата наличност и факта, че той може бързо да замени остарялата постсъветска техника - Су-22 и МиГ-29", и в крайната конфигурация с управляеми ракети и нов радар ще допълнят възможностите на изтребителите F-16.

FA-50 е многоцелеви самолет, който може да се използва за напреднало обучение и като бойна машина, въоръжен с управляеми и неуправляеми бомби, ракети въздух-въздух и оръдие. Той е разработен от Korea Aerospace Industries в сътрудничество с Lockheed Martin, производителят на F-16 и F-35.

K2 Black Panther е основен боен танк Hyundai Rotem и е в експлоатация в корейската армия от 2014 г. Въоръжен със 120 mm самозарядно гладкоцевно оръдие и 12,7 mm картечница, той е оборудван със системи за самозащита, способни, наред с други неща, да унищожават или "ослепяват" снаряди, изстреляни по него. Екипажът се състои от трима души. Танкът е оборудван с дизелов двигател, може да преодолява водни препятствия с дълбочина до 4,1 м и тежи 55 тона.

Самоходната гаубица K9 Thunder на Hanhwa Defense е въоръжена със 155 мм оръдие с обсег на действие 40 км. От тази машина поляците вече използват шасито за полската гаубица Krab, произведена от Huta Stanowa Wola.

Припомняме, че през април Полша подписа договор за закупуване на 250 американски танка Abrams M1A2 на стойност 20 милиарда злоти (повече от 4 милиарда евро), което е най-големият договор за закупуване на оръжия за полската армия. Те трябва да бъдат доставени до 2026 г. включително.

След придобиването на Abrams и K2, четири типа танкове ще бъдат на въоръжение в Полша - в допълнение към постсъветските T72 и германските Leopards. През март полският Сейм прие закон „За защита на отечеството“, който предвижда увеличаване на разходите за отбрана и увеличаване на числеността на армията почти три пъти.

Вместо коментар – очевидно е, че поляците отдавна са разбрали стара истина: Ако не храниш своя армия, ще храниш чужда! За съжаление, България е овладяна държава и не може да „произведе“ най-елементарното – жизнеспособно и националноотговорно управление. Оттам и самозащитните функции на държавата ни са под санитарния минимум. Армия от 25 000 бойци може да гаси пожари, да помага на населението при бедствия и аварии, но няма потенциал да ни защити при един потенциален военен конфликт. Не е нужно да се оглеждаме дълго, за да видим, че Белград, подкокоросван и въоръжаван от Кремъл, само чака удобен момент за реализацията на мегаломанския си проект за „Велика Сърбия“. За сметка на българските интереси.

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n