Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

 brodkfj

Споделете ме

Защо крайнодесните сърби подкрепят путинова Русия?

surГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Знаете ли кой е Милан Недич? Той е глава на фашистка Сърбия по време на Втората световна война. Ето малко история - на 6. април 1941 г. югославски самолети Do–17 бомбардират индустриалния квартал на София и град Кюстендил. В София загиват 8 души. При бомбардировката на Кюстендил загиват 58 и са ранени 59 граждани. След капитулацията на Югославия, в Сърбия на 1. май 1941 г. е формирано временно

правителство начело с шефа на Белградската полиция Милан Ачимович. На 21 май 1941 г. е образувана Независимата държава Сърбия (НДС). Правителството на Ачимович приема най-важния закон за унищожаването на евреите и циганите в Сърбия на 30 май 1941 г. – „Наредба, коjа се односи за Jевреjе и Цигане”. С приемането на тази наредба сърбите започват да унищожават еврейското и циганското си население. За целта е създаден концлагерът „Баница“. Скоро след това ген. Недич докладва в Берлин на фюрера, че Белград е първата европейска столица „Юденфрай“ /свободна от евреи/. А сърбите започват да претендират за Ubermenchen (Висша раса) на славяните.

Какво се случва днес в Сърбия? Т. нар. „крайнодесни“ правят невъобразими като масовост публични изяви, под портретите на ген. Недич и ген. Ратко Младич. Белград се превръща в Мека на десните /разбирай - фашизоиди/ от цял свят. Важен акцент е дружбата между сръбски и руски крайнодесни, на фона на икони и автомати… Според журналиста от Bellingcat Майкъл Колбърн срещите на ултрадесни сръбски организации с руския "Имперския легион" е изключително тревожно.

"Притеснен съм, че това може да отвори възможността, в контекста на настоящата война в Украйна, Белград и Сърбия да станат база за някои членове на международната крайна десница, особено за тези, които имат силно проруски възгледи", казва Колбърн в интервю за Радио Свободна Европа. Той припомня и връзките, които "Руското имперско движение" (РИД), в рамките на което действа "Императорският легион", е установило с крайнодесни организации в цяла Европа през последните години.

Според доклад на Станфордския център за международна сигурност и сътрудничество двама членове на ултрадясното "Северно съпротивително движение" – Антон Тулин и Виктор Мелин – са участвали в паравоенната програма за обучение на РИД в Санкт Петербург през август 2016 г.

В края на 2016 г. и началото на 2017 г. Тулин и Мелин извършиха няколко бомбени атаки в Гьотеборг, целите на които бяха лява кафе-книжарница, общежития за бежанци и лагер за хора, търсещи убежище. При атаките нямаше жертви, един човек от центъра за бежанци беше тежко ранен. Мелин беше осъден на осем години и половина затвор, а Тулин получи година и половина. Шведски прокурор каза, че обучението, организирано от РИД е било "ключова стъпка в тяхната радикализация".

„Има причина, поради която крайната десница в Сърбия е изключително силна от дълго време и присъства както в парламента, така и на улицата. Това е така, защото властите си затварят очите за проблема. В някои случаи се твърди дори, че имат връзки с крайната десница", казва Колбърн.

 

Четете още за бойната дружба между сръбски и руски фашизоидни организации ТУК

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n