Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руските агенти за влияние се месят в политиката, медиите, бизнеса

oeifkjgwГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вчера специалните служби на Р България се отчетоха пред служебното правителство, което публикува несекретната част от докладите на ДАНС, ДАР и Военно разузнаване. ДАНС за първи път публично описва опити за влияние върху България – от шпионаж през енергетика до фалшиви новини за пандемията. Многото избори са засилили интереса на чуждите служби у нас. Българските специални служби най-после се осмелиха

да обявят на глас опитите на Русия да се намеси във вземането на решения в България. И за първи път ролята на Москва беше описана в годишния доклад за дейността на ДАНС, който беше одобрен от правителството.

„През 2021 г. Черноморският регион се превръща в основен театър на интензивна конкуренция и конфронтация. През втората половина на годината Руската федерация започва мащабна хибридна кампания за прекратяване на разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседните страни. За целта тя ангажира сложен инструментариум, включващ дипломация, военна мощ, специални служби, икономически лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), информационно-пропагандни и дезинформационни кампании и кибератаки“, се казва в доклада на ДАНС за средата за сигурност, в която тя премина миналата година.В документа има и специално допълнение, че на 24 февруари Русия е започнала военна инвазия срещу Украйна.Това е определено като “безпрецедентна агресия на територията на Европа от Втората световна война насам”.

България е обект на

систематичен разузнавателен интерес,

насочен към ангажиментите ни в ЕС и НАТО, модернизацията на българската армия, икономиката и вътрешната политика, особено заради поредицата от парламентарни избори миналата година.

Има опити за влияние и въздействие върху държавни, военни, образователни и религиозни институции, медии, отбелязват в доклада си контраразузнавачите. Като агентите обръщат особено внимание на енергетиката. Имало и опити за придобиване на тайни на България и съюзници от НАТО.

В доклада на ДАНС единствената конкретно посочена държава е Русия. Въпреки това, контраразузнаването говори за дейността на няколко чуждестранни разузнавания на територията на страната. Като основна опасност са определени опитите да пренесат на наша територия специфични за страната им вътрешни проблеми.

Имало е и опити за намеса в изборите и директното вземане на политически решения, става ясно от публичната част на доклада на ДАНС. Служители на контраразузнаването отново не назоваха от коя държава или чуждестранна служба са тези опити. Но в главата, посветена на това как агенцията противодейства на опитите на чужди разузнавания да упражняват влияние в България, са описани само разобличени руски шпиони

Контраразузнавачите обръщат особено внимание на групата от петима бивши военни, шпионирали за Москва, разкрита в началото на 2021 г. В групата фигурират имената на бившия военен разузнавач Иван Илиев, зам.-шеф на бюджетната дирекция на Министерството на отбраната, полк. Петър Петров, бившият шеф на секретните работи на парламента Любомир Медаров.

ДАНС отбелязва и пресичане на дейността на руски разузнавачи на територията на България. Докладът не включва случаи от 2022 г., включително експулсирането на 70 руски дипломати и служители на посолството. Причината е, че документът е само за 2021 г. По време на експулсирането на дипломатите от екипа на бившия премиер Кирил Петков те твърдяха, че

ДАНС има данни за дейността

им срещу България.

В явната част на доклада на контраразузнаването не се описват твърденията на бившето правителство, че български общественици, включително политици, са получавали по 4000 лв. на месец, за да служат на Москва. В доклада си ДАНС обръща специално внимание на опитите за използване на пандемията от COVID-19 както чрез разпространение на фалшиви новини, така и директно за дискредитиране на български и европейски институции.

„Отправени са призиви за извършване на „граждански арести“ и физически посегателства над журналисти, членове на неправителствени организации и политически представители, поддръжници на ваксинационни кампании и ограничителни мерки. През втората половина на 2021 г. също се наблюдава значителна протестна активизация срещу противоепидемичните мерки“, се казва в доклада на контраразузнаването.

За поредна година ДАНС обръща внимание на лошото състояние на здравната система като риск за националната сигурност на България. Увеличават се и решенията на ТЕЛК, които създават опасности за финансовата сигурност на страната.

За разлика от ДАНС, Държавна агенция “Разузнаване” и служба “Военно разузнаване” са много по-селективни в докладите си. В описаните от ДАР заплахи например не се споменава Русия. Вместо това се говори за нестабилност в Източна Украйна, без да се споменават по име двете сепаратистки републики със столици Донецк и Луганск. Всъщност, основната работа в разузнавателната агенция беше за възстановяване на нормалната ѝ дейност и дори вътрешния ред, след като в средата на миналата година бяха сменени ръководителите на всички специални служби.

За разлика от цивилното разузнаване, военното насочва вниманието си към

Русия като дестабилизиращ

фактор в средата за сигурност.

Говори се и за “стремежите на Москва чрез силови механизми да промени световния ред според своите разбирания и да отдели своята сфера на господство и влияние”. Повечето от информацията в доклада на военното разузнаване обаче звучи като постфактум анализ.

Те обръщат специално внимание на репресиите, които започнаха в Русия след изборите през септември 2021 г. Според доклада те са свързани с подготовката на нападението срещу Украйна. Описани са и опитите на Русия да контролира Беларус и Молдова. Международните санкции срещу режима на Александър Лукашенко в Минск поставиха Беларус в остра икономическа зависимост от Москва. За Молдова нашето военно разузнаване констатира политическо напрежение поради руското влияние. Подчертана е голямата зависимост на съседна Сърбия от Русия и Китай.

От доклада става ясно, че за разлика от ДАР, където подобни анализи изобщо липсват, военното разузнаване работи активно на Балканите. Техният анализ подчертава опитите на Сърбия да дестабилизира Босна и Херцеговина и Черна гора. Като цяло Западните Балкани и действията на Русия са основен акцент в дейността на службата, става ясно от одобрения от Министерския съвет документ. Военното разузнаване също участва в разкриването на руските шпиони миналата година, също включени в доклада на ДАНС. Започнала е проверка дали са допуснати и други случаи на опити за получаване на класифицирана информация.

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n