Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Съливан: Предупредихме Кремъл да не посяга към ядреното копче

tankaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

“Казахме на Кремъл директно, на много високо ниво, че всяка употреба на ядрени оръжия ще има катастрофални последици за Русия. Съединените щати и нашите съюзници ще реагират решително и ние ясно и конкретно посочихме какво ще се случи”, заяви пред “Файненшъл таймс” Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност. Високопоставен служител на САЩ заяви, че

ако руският президент смята, че ядрената заплаха ще сплаши Украйна да се предаде или да отстъпи 20 % от територията си, или ще сплаши съюзниците да не помагат на Украйна, той дълбоко греши.

Двама други западни представители заявиха, че ядрен удар по Украйна едва ли ще доведе до равностойно ответно действие и вероятно ще предизвика военен отговор от страна на западните държави за наказване на Русия. Редица официални лица са убедени, че ако Путин все пак прибегне до ядрено оръжие, най-вероятният сценарий би бил използването само на тактическо ядрено оръжие, което е предназначено за използване на бойното поле.

Според някои военни експерти, Путин по-скоро би заплашил да използва ядрени оръжия и да получи отстъпки, отколкото наистина да ги използва. Освен това, лошата координация на руските въоръжени сили от началото на инвазията в Украйна предполага, че ядрените удари няма да променят изхода от военните действия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също потвърди, че Вашингтон поддържа връзка с Москва, за да предотврати риска конфликтът в Украйна да прерасне в ядрена война. Той заяви пред CBS News, че САЩ дават ясно да се разбере от Кремъл, че “последствията биха били ужасяващи”. Той допълни, че администрацията на Байдън има “план” в случай на ескалация, но че е “решена тази война да не се разширява, да не става по-глобална”.

 Блинкен посочи, че руският президент Владимир Путин вече е загубил войната в Украйна “от гледна точка на това, което се е опитвал да постигне”, като се има предвид, че първоначалната му цел е била да “заличи идентичността на Украйна като независима държава”. Въпреки това, той отбеляза, че Русия “в този момент не е демонстрирала никакво желание да участва в смислени дискусии” и че в момента не се водят мирни преговори със САЩ.

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n