Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

ДАНС докладва през 2017 на Б.Б. и Р. Р., че България ще похарчи 3 млрд за „Тръбата на Путин“ без да получим и балонче с газ

okmdmdАтанас ЧОБАНОВ

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателите на Народното събрание са се запознали през 2017 г. със справки на ДАНС за проекта „Балкански поток“. В тях се твърди, че целта на Русия с този проект е до 2020 г. да изолира Украйна от газовите доставки и по тази тръба няма да дойде газ за България. Впоследствие премиерът Бойко Борисов направи всичко възможно проектът да се случи до края на 2020 г., включително чрез драстични нарушения на законодателството и изпращане на армията да строи проблемните участъци. В справките на Държавна агенция „Национална сигурност“ Седмична информация рег. N° KA-6-1507/10.10.2017 г. и Седмична информация рег. N° KA-6-1931/11.12.2017 г., които се предоставят на върховните управляващи – президент, премиер и председател на НС, все още не става дума за „Балкански поток“, а за „проект за пренос на газ по съоръжение от Турски поток“.

Цената на проекта и трасето напълно отговарят на реализирания от Борисов газопровод, представен от пропагандната му машина като „диверсификация“ на газовите доставки и прекръстен на „Балкански поток“. Истинската цел, както се вижда от справката на службите, е изцяло в полза на Русия, чрез „eвентуално преустановяване на преноса през Украйна“, ако проектът бъде довършен в срок.

Втората справка от декември 2017 г. доказва, че още тогава и Борисов, и Радев са знаели, че по тази тръба България няма да получи никакъв газ. В нея се казва, че „Газпром“ едностранно е променил параметрите за пренос на газ през българска територия и целият обем ще се транзитира през България в посока Сърбия, Гърция и Македония, като „количества за вътрешния пазар не са предвидени“.

Нито държавният глава, нито премиерът, нито председателят на Народното събрание тогава Цвета Караянчева не са реагирали на този диктат. Напротив, всички усилия на кабинета Борисов бяха хвърлени, за да се построи тръбата в изискуемия от Кремъл срок – декември 2020 г. Въпреки че е запознат с констатацията на ДАНС, че газ за България няма да има, Борисов говори публично съвсем друго. На 1. юни 2020 твърди, че тръбата ще докарва газ „от различни източници – от САЩ, Русия, Азербайджан, Катар, Саудитска Арабия“.

„Пълен съпорт“ за руската тръба идва и от президента Радев на най-високо равнище. „Президентът на България дойде при Путин за тръбата!“ Такива са заглавията в руската преса, когато Румен Радев се среща с Путин в Сочи през май 2018 г., за да обсъди възраждането на „Южен Поток“ под новата му форма. След разговорите Путин е цитиран да казва, че след няколко дни ще приеме в Москва премиера Бойко Борисов и ще продължи с него тази дискусия. За това какво се е случвало в Москва стана ясно от неотдавна изтекъл запис на Бойко Борисов, вероятно с началника на кабинета му Румяна Бъчварова. В него се чува следното: „Добре, айде… Къде заминавам… Да… Не искам да му подготвям, но… това е така… но след срещите на различни нива, може да ни натискат за нещо, но аз им отказах, но после мога да бъда сговнен. Ето това може да отмятаме шест, седем, осем, докато се проведат дълбоките срещи като се разберем с Путин, че трябва да има и ще има…“

След дълбоките срещи и разбирателството с Путин, че тръба „трябва да има и ще има“, парламентът гласува 2,8 милиарда лв. финансиране и строителството започна с бързи темпове. Лично премиерът Борисов периодично инспектираше строежа и се заканваше „да покаже на Путин как се строи“. Въпреки че задачата беше изпълнена в срок, Борисов „скромно“ не пожела да реже лентата на „грандиозния“, по думите му, строеж. За началото на доставките към Сърбия по „Балкански поток“ от 29.12.2020 г. пръв съобщи премиерът на Сърбия Александър Вучич.

Финансирането на тръбата стана изцяло с пари на българските данъкоплатци, а за реализацията в срок беше хвърлен огромен административен ресурс, включително за бързото му узаконяване. Тази припряност да се угоди на Кремъл се съпровожда със стотици нарушения на българското законодателство, описани в подробен доклад на Инспектората на Министерски съвет, поръчан от правителството „Петков“. Закононарушения, които българската прокуратура е отказала да разследва, установи разследване на БРРД.

 

Четете всичко по темата как белите пеперудки си избират дружки ТУК

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n