Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ако Украйна стигне до Крим руснаците ще се опитат да ги респектират с ядрен взрив, твърди ген. Съби Събев

sjshdwГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Докъде може да стигне хунтата на Путин, ако поражението на „втората армия в света“ се превърне в жалко бягство? Ще даде ли някакъв коз мобилизацията на узурпатора на властта в Кремъл? На тези и други въпроси отговори в ефира на БНТ тази вечер Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО след приемането на страната

ни в алианса. Висшият български военен не допуска, че мобилизацията ще даде някакво видимо ефикасно предимство на страната агресор – РФ. Тя просто ще налее свежо месо в мелницата на военните действия, тъй като на практика професионалната руска армия бе разгромена в Украйна. Сега на фронтовата линия ще бъдат пратени слабо подготвени, зле въоръжени и изключително немотивирани хора, чийто избор се състои в това да се предадат в плен или да се върнат като товар „200“ по родните си места. Ген. Събев подчерта изключително сериозните и детайлни в конкретиката си ответни действия на САЩ и страните от НАТО, които вчера бяха сложени на „нощното шкафче“ на Путин от висши щатски държавни и военни служители.

Въпреки това, Събев не изключи варианта, в който украинските въйски стъпят на Кримския полуостров, тогава унизеният руски фюрер да нареди взривяването на тактически ядрен заряд във въздуха над Черно море, с цел да респектира армията на Киев. А това би било изключително опасно за населението на всички страни от Черноморския регион, в това число и за България.

Да припомним, че ген. Събев е един от малкото последователни български атлантици. След руската инвазия през февруари той разкритикува хамелеонското поведение на президента Радев, който насърчаваше отказа ни да поискаме съюзна многонационална батальонна група на наша територия. Всички страни от НАТО на източния фланг приеха такива групи, с изключение на България, с което тя се превърна в негативен пример. Тогава военният експерт отбеляза, че способностите на нашата армия са силно ограничени и най-важното - не са съвременни.

„В голямата си част те не са съвместими с останалите страни-членки на алианса. Един пример. Ако в един регионален конфликт се наложи НАТО да ни отбранява, нашите самолети, които имаме, не трябва да излитат, защото тяхната система за опознаване не е по съюзния стандарт и следователно миговете ни ще бъдат възприемани като вражески. И за да не бъдат свалени трябва да стоят на земята“, каза ген. Събев.

„Не приемайки да бъдем усилени от НАТО, там където нямаме способности, ние „изглеждаме смешни“, добави той.

Да припомним, че по това време Радев и „неговият“ военен министър Стефан Янев се гърчеха от страх да не засегнат по някакъв начин интересите на Кремъл. А путинофилското старание на Янев и нежеланието му да нарече „война“ войната на руските агресори в Украйна му изяде главата и той бе изритан от МО. А сега се натиска за гласовете Столетницата и руските патриоти с /уж/ българска кръв…

Ееех, какво ли не правят газпромските милиони! Само не могат да спечелят войната срещу четирикратно по-малката Украйна… Срам и позор.

 

 

 

 

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n